Cu un pas înaintea dispoziţiei ministrului Sănătăţii
Medicii din raionul Ungheni, în marea lor majoritate, nu au motive de îngrijorare: obligativitatea de a utiliza calculatorul în actvitatea lor nu-i sperie.
„Am început să lucrăm cu calculatoarele încă de pe vremea judeţului”, ne-a spus Alexei Pantea, directorul Substaţiei Asistenţă Medicală de Urgenţă Ungheni. Toţi lucrătorii medicali, sută la sută, îl cunosc şi-l utilizează. Inclusiv directorul.
Un sistem informaţional model are şi Centrul Medicilor de Familie (CMF) Ungheni. Priviţi imaginea alăturată şi vă veţi convinge. Scriam în iunie 2010 că „toate cele 16 centre de sănătate din localităţile rurale au fost asigurate cu calculatoare, cu imprimante, cu alte accesorii necesare. Toate au acces la internet, iar corespondenţa se face deja prin poşta electronică. Acum a venit rîndul celor 20 de medici de familie din Ungheni să fie asiguraţi cu tehnică electronică. La ora actuală, CMF are un sistem informaţional de invidiat – circa 70 de calculatoare”. Totuşi, susţine Lilia Scurtu, directoarea CMF, este loc şi pentru mai bine. În curînd, vor avea loc noi cursuri de instruire, astfel ca toţi lucrătorii medicali să poată utiliza calculatorul la cote maxime.
Situaţia e bună şi la Spitalul raional, susţine directoarea acestuia, Lidia Crăciun. Toate secţiile spitaliceşti sînt asigurate cu calculatoare. La ora actuală, numărul acestora a ajuns la 40. Corespondenţa se face deja prin internet. Directoarea speră că în scurt timp va fi modernizat sistemul de sănătate, astfel încît şi fişele de evidenţă a bolnavilor să se facă pe suport electronic, ca în statele dezvoltate, şi nu pe hîrtie. O bună parte din medici cunosc calculatorul, deşi ar mai fi nevoie şi de instruiri suplimentare.
Şi medicii de la Centrul Sănătate Publică utilizează de cîţiva ani buni calculatorul. „Nu sînt probleme în acest sens”, a remarcat Sergiu Talmaci, şeful secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile din cadrul instituţiei respective. Cursurile de instruire totuşi ar fi binevenite, crede dînsul.
Acum cîteva zile, ministrul Sănătăţii, Adrian Usatîi, a anunţat că în timpul apropiat va semna o dispoziţie, prin care toate instituţiile medicale din republică să fie dotate cu calculatoare. Medicii vor avea la dispoziţie un an pentru a învăţa să lucreze la calculator. Dacă nu se vor putea adapta, îşi vor pierde locul de muncă, a afirmat ministrul. (L.B.)
Lasă un răspuns