Oficiul consular de la Ungheni va fi inaugurat. Dar cînd?

Oficiul Consulatului Român în Ungheni
Oficiul Consulatului Român în Ungheni

Potrivit ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, oficiul consular de la Ungheni va fi inaugurat cît de curînd. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întîlniri recente cu omologul său moldovean, Iurie Leancă. Nu a fost însă stabilită data exactă a inaugurării instituţiei respective.
„Oficiul este gata, este operaţional. Nu l-am inaugurat decît din motivul că ne-am propus să o facem împreună şi nu am stabilit o dată. Dar vom merge cît de curînd acolo”, a spus Baconschi.
El a adăugat că toată aparatura necesară funcţionării este instalată, sediul este deschis, dar va funcţiona după ceremonia de inaugurare. Iurie Leancă a remarcat, la rîndul său, că există o tradiţie a prezenţei miniştrilor de externe ai celor doua ţări la inaugurarea de oficii consulare. “Este o tradiţie în acest sens şi nu am vrut să o întrerupem cumva”,  a spus dînsul.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, declara, acum cîteva zile, într-un interviu acordat radio Europa Liberă, că la Ungheni va fi deschis un birou consular, în subordinea Consulatului general de la Bălţi. „În momentul de faţă, sîntem în faza finală de pregătire a sistemelor de securitate, obligatorii în spaţiul Schengen în aceste situaţii. De îndată ce ele vor fi gata, vom încerca să găsim în agenda ambilor miniştri de externe o dată comună, prin care să marcăm deschiderea, inaugurarea acestui oficiu consular”, a subliniat dînsul.
Totodată, ambasadorul a făcut o precizare: cel puţin în primii ani de activitate, competenţa consulară a acestui oficiu va fi limitată la eliberarea permiselor de mic trafic. „Ungheniul e un oraş de frontieră, un oraş în care urgenţa ni s-a părut a fi eliberarea acestor permise de mic trafic”, a explicat Excelenţa sa.
A fost numit deja consulul Oficiului consular din Ungheni. Este vorba de Petru Liţiu, fost ministru-consilier la secţia consulară română.
Anterior, oficialii moldoveni au promis că Oficiul consular din Ungheni va fi deschis la finele lui decembrie 2010. A urmat apoi o altă dată – la finele lunii ianuarie 2011.
(L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *