Copii puși față în față cu… rujeola
Repetăm experiența tristă a României, unde, în ultimul an au fost înregistrate peste 11 mii de cazuri de rujeolă (pojar) și 41 de decese din această cauză?
Deşi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli, care, însă, poate fi prevenită prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului (ROR) la vârsta de un an s-a diminuat considerabil în ultimii trei ani.
Declarația îi aparține Verei Lefter, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică din Călărași.
Astfel, dacă în anii 2011-2014 rata vaccinării era de 96-97%, în 2017 s-a redus până la 87,7%. Această situație se înregistrează în 13 localități ale raionului Călărași.
Cea mai alarmantă situaţie este în satul Ursari, unde cota de cuprindere cu prima doză de vaccin ROR la vârsta de un an e de 42,8% (au fost imunizaţi doar trei din cei șapte copii născuti în 2017). La fel de alarmantă e situaţia și în orașul Călărași (72,8%), la Mîndra (77,8%), la Horodiște (81,85%).
Pentru a-i face pe părinți să conștientizeze necesitatea și importanța vaccinării, Centrul Sănătate Publică din Călărași a organizat, în perioada 23-29 aprilie, când este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării, mai multe acţiuni de informare. Printre acestea, merită de menționat ședința de întrebări și răspunsuri organizată la maternitatea din Călărași. Vera Lefter, împreună cu Valentina Stratan, șefa maternității au răspuns la toate întrebările femeilor spitalizate aici, încercând să le convingă de necesitatea vaccinării.
Potrivit Verei Lefter, în anul 2017, instituţiile medicale din raion au fost asigurate cu cantităţi suficiente de vaccinuri şi consumabile, fiind respectate şi condiţiile de trasportare si păstrare a acestora.
REȚNEȚI:
– Vaccinurile protejează persoanele de toate vârstele de bolile cu un potenţial crescut de periculozitate.
– Fiecare persoană merită să fie protejată de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
– Când toate persoanele eligibile sunt vaccinate pe deplin, și cei care nu pot fi vaccinaţi sunt, de asemenea, protejați prin intermediul imunităţii de grup.
– Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră şi verificaţi datele despre imunizarea familiei, astfel asigurându-vă dacă sunteţi sau nu pe deplin protejaţi.
– Informaţiile false vă pot influenţa alegerea cu privire la vaccinare şi vă pot pune viaţa personală sau a copilului în pericol. Nu vă asumaţi riscuri în plus prin transmiterea şi distribuirea unor informaţii care nu se bazează pe studii.
– Medicii sunt cea mai de încredere sursă când vorbim despre vaccinuri. Creşterea conştientizării cu privire la vaccinuri salvează vieţi.
Accesul echitabil la imunizare este dreptul fiecărei persoane şi al comunităţii.
Imunizarea ne ţine protejaşi împreună.
Lasă un răspuns