Ne vindem și ne pare bine
Am avut ocazia, de multe ori, să văd zâmbete de dezamăgire și chiar un pic ironice atunci când povesteam că am invitat pompierii să verifice dacă totul e în regulă și apoi, timp de câteva săptămâni, am înlăturat neajunsurile depistate de ei.
De unde să știm noi, muritorii de rând, că acolo unde există, bunăoară, o sobă, nu se instalează, chiar alături o centrală termică? De unde să știm că, dacă ai o sobă, ar trebui să ai în casă și câteva guri de aerisire?
Nu știm și nu vrem să știm. Iar dacă știm, nu respectăm. De ce? Pentru că ne pare că suntem mai deștepți, mai ceva decât cineva, mai cu pile, mai nu știu cum. E deja o tradiție la omul ”sovietic” să gândească și să acționeze anume așa.
Am auzit și eu, au auzit, cu siguranță, aproape toți fraze, gen: ”Îi pui ceva în plic și rezolvi problema. Ce-ți trebuie să umbli pe drumuri și să-ți strici nervii?”.
Și iată așa, punând în plic ceva, acționând prin cunoștințe și telefoane de la cei de sus, ne rezolvăm problemele.
Cu ce ne trezim apoi? Cu tragedii inimaginabile.
Sigur, noi suntem deștepți și tot ne spunem: ”Nu are cum să se întâmple cu mine”. Într-o zi, însă, iată, se întâmplă.
Credeți că tragedia de la Kemerovo, unde au murit în incendiu zeci de copii, dacă nu sute, s-ar fi întâmplat, dacă erau respectate toate normele antiincendiare? Dar cum să se respecte, dacă și acolo, ca și la noi, trăiesc oameni ”sovietici”?
Iar ceea ce fac oamenii ”sovietici”, și la ei, și la noi, se numește simplu: CORUPȚIE. Iar corupția ucide. Ucide și la propriu, și la figurat.
Ori de câte ori se întâmplă o tragedie de felul acesta – vă mai amintiți de incendiul de la ”Colectiv” din București? – pompierii și salvatorii noștri încep controalele.
Nu zic că e rău, dar de ce nu organizează astfel de campanii gălăgioase și în restul timpului?
Știu că inspectează, practic, zi de zi, știu că discută cu lumea, știu că distribuie diverse pliante. Dar, nu știu cum, o fac cam anemic.
Și mai știu că în orice moment am putea să ne trezim și noi cu o tragedie de proporții. Din cauza oamenilor. Și a celor care depistează nereguli, dar se fac că nu le văd . Și a celor care, știind că au încălcat regulile, încearcă, pe toate căile posibile și imposibile, să-i facă pe pompieri să nu mai observe acele nereguli.
Dacă am fi cu toții sinceri și am începe a povesti cum am obținut un aviz sau altul, multe, tare multe ar ieși la iveală.
Nu vă pune pe gânduri niciodată faptul că, la orice sondaj, marea majoritate a populației răspunde că a dat mită?Eu zic că de vină sunt, în primul rând, cei care dau. De vină sunt, indiscutabil, și cei care acceptă.
Am ajuns să nu mai concepem viața noastră fără ”cadouri”. Iar acele ”cadouri ” pot duce la zeci de vieți pierdute, la sărăcie și mizerie, din care nu putem ieși și nu vom ieși atâta timp cât nu vom înțelege că, așa cum am mai spus, corupția ucide.
Vin alegerile. Ia să vedem câți se vor vinde pentru o sticlă de ulei sau un ceai fierbinte? Mulți. Foarte mulți. Duminica trecută, sala Palatului de Cultură din Ungheni a fost asaltată, practic, de cei care s-au lăsat ademeniți și cumpărați cu un ceai și un… concert. Le-a oferit vestitul notru ”haiduc” Șor.
One Comment
Este menționat corect problema corupției.I-a într-adivăr ucide. I-a într-adivăr duce la degradarea morală a societții, la sărăcie a unui segment major al populației și îmbogățirea neîntemeiată a unei minorități.Astfel creind o clasă burgheză falsă, lașă și mincinoasă. Imaginați-vă, cînd un judecător corupt, judică o altă persoană. Este inimaginabil, ca un amoral să-i decideă soarta cueva.