Nu cifre și diagrame, ci probleme și soluții
Conducătorii celor patru instituții medicale din raion – Spitalul raional, Centrul Medicilor de Familie, Serviciul Asistență Medicală de Urgență și Centrul Sănătate Publică – au raportat, pe 3 martie curent, despre activitatea lor în anul 2010. Totul a decurs ca la carte, începînd de la prezentarea obiectivelor și terminînd cu proiectele de viitor. Zeci de cifre, zeci de diagrame s-au perindat, timp de aproape trei ore, prin creierul celor prezenți.
„Sînt impresionat de faptul cum a fost organizată şedinţa de azi”, a declarat la final, după un adevărat maraton de trei ore și jumătate, viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu. „nformația prezentată a fost la un nivel înalt, bine aranjată, bine ilustrată” a remarcat oficialul. Totuși, potrivit dînsului, forma de totalizare trebuie schimbată. „Rapoartele trebuie tipărite, trebuie făcute publice, discutate în colective, iar aici să ne adunăm şi să discutăm problemele. Acum, ce s-a întîmplat? Timp de aproape trei ore am ascultat. Reiese că am venit să mi se raporteze mie ce s-a făcut. Forma respectivă s-a dus în istorie”, a subliniat viceministrul.
Cam același lucru l-a remarcat și directorul Agenției Teritoriale a Companiei Naționale Asigurări în Medicină, Dumitru Radu. „Potrivit unui sondaj realizat în raion în 2010, gradul de satisfacţie a pacienţilor față de serviciile medicale este încă e slab, nu-i la nivelul pe care ni l-am dori. Avem asupra căror probleme lucra, avem ce discuta”, a subliniat dînsul.
„Sigur, în domeniul sănătăţii s-au făcut multe. Mai ales în anul 2010”, a menționat președintele raionului, Ion Harea. Totodată, dînsul s-a referit și la unele neajunsuri ce persistă în sistemul de sănătate al raionului. „Stimaţi medici, copiii noştri în şcoli sînt hrăniţi de 1,5-2 lei în loc de 6 lei. Linişte. Piața alimentară e plină cu fel de fel de produse de o provenienţă și calitate dubioasă. Linişte. Pacienţii nu respectă regimul prescris de dumneavoastră. Linişte. Centrele de sănătate sînt supracentralizate. Linişte. Foarte multă politică se face de către medici. Linişte. Se vînd medicamente pe la spate. Linişte. Acest şir poate fi continuat”, a spus președintele raionului.
Liniște a fost și după remarcele sale.
„Cred că vorbitorii au abordat probleme care caracterizează sistemul de sănătate la etapa actuală și ministerul, reieșind din aceste considerente, este obligat să efectueze nişte remanieri în sistem”, a concluzionat viceministrul Sănătății, subliniind, totodată, că „Ungheniul necesită poate o atenţie mai mare, reieșind din aşezarea geografică şi capacităţile pe care le au instituţiile medicale de aici”.
Lucia Bacalu
Satisfăcut că a scăpat de jurnaliști
„Eu sînt foarte mulțumit că au ieșit aceştia cu camerele din sală. Mă gîndeam să le dăm interviuri acolo şi să ne lase în pace să discutăm situaţia reală”. Declarația îi aparține unui conducător ce reprezintă noua guvernare. Este vorba de viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, și a fost făcută la ședința de totalizare a activității instituțiilor medicale din raionul Ungheni.
Situația reală din medicină
Bucuros că a scăpat de ziariști, viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, a venit în fața asistenței – în mare majoritate doar medici din instituțiile medicale ale raionului Ungheni – cu un discurs care merită să fie adus la cunoștința publicului larg.
„A crescut mortalitatea generală în toată ţara – nu e bine. A crescut invaliditatea primară… Se atestă o creştrere a mortalităţii la copii, a crescut mortalitatea maternă comparativ cu anul precedent.
Aţi văzut discuţiile în societate? Încrederea populaţiei în medici nu este cea care ar trebui să fie. Situaţia nu e bună, şi la nivel de minister se înţelege acest lucru.
Trebuie să facem unele restructurări. Dacă nu o facem acum, o să generăm pierderi economice în sistem. Prea mulţi pacienţi internăm, fără ca aceştia să necesite așa ceva. Poate ar trebui să micşorăm numărul de paturi şi să mărim calitatea serviciilor medicale.
Sînt probleme şi noi trebuie să le rezolvăm. Este necesară o reorganizare a sistemului.
Cui îi trebuie în fiecare secţie cîte două infirmiere, care să stea 24 de ore? E o problemă de management. Avem mai multe infirmiere decît asistente medicale. Noi mai mult măturăm decît îngrijim.
Nu-i informatizat sistemul de sănătate. Medicii de familie, în 60% din activitatea lor, doar scriu. Şi în staţionar e același lucru: vizităm pacienţii pînă la ora 10.00-11.00 şi scriem pînă la ora 16.00. Mai mult scriem decît lecuim”.
Oare de ce s-o fi bucurat atît de mult viceministrul Sănătății că „au ieșit aceştia cu camerele din sală”? (L.B.)
Lasă un răspuns