Viticultorii, la studii. Interesul e sporit
Strugurii încă nu s-au copt, dar agricultorii din raionul Nisporeni deja au învățat cum să-i pregătească de depozitarea în frigidere, astfel ca să nu fie afectate calitățile estetice și gustative.
Subiectul respectiv, dar și multe altele au fost abordate recent la un seminar cu genericul ”Aspecte de optimizare a producerii și păstrării strugurilor de masă”, organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM) și finanțat de către Fundația elvețiană HEKS Moldova.
”A fost un seminar util, mai ales, pentru viticultorii începători, dar și pentru cei ce și-au construit frigidere de capacitate mare”, a spus Grigore Florea, șeful Secției agricultură, industrie prelucrătoare, relații funciare și cadastru Nisporeni.
Cei circa 30 de agricultori au ascultat cu interes prelegerile unei echipe de patru specialiști în domeniul vitivinicol, în frunte cu Eudochim Ungureanu, directorul executiv al APESM, având posibilitatea să afle și răspunsul la întrebările care-i frământau.
Unde mai pui că, în ultimii ani, în raionul Nisporeni apar tot mai multe plantații de viță de vie, tot mai multe depozite frigorifice. De aceea e și firesc să existe un interes sporit față de acest subiect. Potrivit datelor de ultimă oră, anual în raion se plantează câte 70-80 hectare cu viță de vie. În prezent, suprafața totală a plantațiilor este de 4620 hectare, dintre care 1100 cu soiuri de masă, preponderent ”Moldova”.
Din 2000 încoace, a crescut semnificativ și numărul frigiderelor de capacitate mare, ajungând la 16, capacitatea totală a lor fiind de 2500 tone.
”În ultimul timp, tot mai mulți viticultori renunță la cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și optează pentru cei de masă. Asta, pentru că soiurile de masă sunt mai solicitate. În plus, strugurii pot fi păstrați în frigider”, a explicat Grigore Florea.
Lasă un răspuns