Cu propriul imn și cu visul la un festival al imnurilor locale

Deși au propriul imn al satului de șase ani, abia acum au decis să iasă cu el în lume. Nu au dat greș. Pentru interpretarea impecabilă a Imnului satului Zberoaia la Festivalul-concurs raional ”Îmi cânt plaiul meu și neamul” din Nisporeni, de la finele lui iunie, colectivul artistic al Casei de cultură din Zberoaia s-a ales cu premiul I.
”Rezultatul ne-a bucurat mult, dar și mai mult ne-a făcut să ne mândrim cu faptul că satul nostru are un imn demn de toată admirația”, a declarat Aliona Viscun, directoarea Casei de cultură din Zberoaia, ea și autoarea versurilor, și a liniei melodice.
”Am scris acest imn în anul 2011, pe când mă pregăteam să-mi apăr teza de licență la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Tot atunci l-am și prezentat și consătenilor de Hramul satului”, afirmă dânsa.
De atunci, în fiecare an, pe 22 mai, când se sărbătorește hramul satului, imnul este intonat de copii și adulții din localitate.
”Mi-au transmis mulțumiri și consătenii aflați peste hotare. Ei spun că versurile le-au atins strunele sufletului și le-au trezit și mai mult dorul de casă”, a făcut o remarcă autoarea imnului. Dânsa spune că și-a dorit să descrie cât mai frumos satul natal și oamenii lui. ”Vreau să cred că mi-a reușit cu adevărat”, menționează.
Acum, când imnul a trecut proba de foc în fața publicului, Aliona Viscun visează să organizeze și un festival al imnurilor satelor din raionul Nisporeni și, de ce nu, din republică.
Fiind întrebată, dacă imnul satului Zberoaia a fost declarat oficial de către autoritățile publice locale, dânsa a recunoscut că nu a întreprins nimic în acest sens, pentru că nu cunoaște ”care sunt pașii de oficializare a unui imn local”.
Deocamdată, a expus versurile imnului pe un panou din Casa de cultură, iar pe viitor va avea grijă să-l prezinte ori de câte ori va apărea ocazia.
L-am contactat pe primarul Dinu Guțuțui, ca să ne spună el dacă Zberoaia are sau nu nevoie de un imn oficial. ”L-am auzit, știu despre el și mi-aș dori să devină imnul oficial al satului Zberoaia”, a spus. Doar că nu știe nici el procedura de oficializare. ”Mă voi interesa, îi voi întreba pe colegii care deja au adoptat imnul satelor lor”, a dat dânsul asigurări.
La ora actuală, Zberoaia are stema și drapelul său, aprobate de Comisia de heraldică la 12 iunie 2015.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *