Cei ce vor veni la Călărași ar putea fi întâmpinați cu o… horă

”Hora” celebrului sculptor-monumentalist Dumitru Russu – Scvorțov ar putea deveni simbolul orașului Călărași.
A fost deja desfășurată și o audiere publică referitor la simbolul localității. ”Ne-am gândit fie la ”Hora” lui Scvorțov, fie la călărețul de pe stema orașului”, ne-a spus Victor Ambroci, viceprimarul orașului Călărași. Deocamdată, nu a fost aleasă varianta finală. Decizia urmează să fie luată.
Totuși, chiar dacă nimic încă nu este bătut în cuie, primarul Nicolae Melnic afirmă că ”Hora” are cele mai multe șanse de a deveni simbolul orașului Călărași.
”Când am avut primul vernisaj al lucrărilor călărășeanului nostru, Dumitru Rusu – Scvorțov, ”Hora” a fost cea care ne-a atras atenția, în ea am văzut lucruri asemănătoare localității noastre. Ne-am gândit ca anume această lucrare ar putea să ne reprezinte cel mai bine orașul”, a subliniat primarul de Călărași.
Se dorește ca acest simbol să fie amplasat la cele două intrări ale localității. Despre amenajarea acestora se tot discută în ultimul timp. Ideea ar putea fi materializată, însă, când vor fi finalizate lucrările de reabilitare a drumului național Chișinău – Ungheni – Sculeni. În plus, susține primarul, mai este nevoie de o sumă mare de bani, de câteva sute de mii de lei, bani pe care primăria deocamdată nu-i are.
Dar autoritățile nu disperă. ”Dacă ne-am pus în plan această idee frumoasă, la sigur o vom realiza, cu toții împreună”, a adăugat Nicolae Melnic.
Apropo, la expoziția comemorativă a lucrărilor lui Dumitru Russu-Scvorțov, organizată în octombrie anul trecut la Călărași, cu ocazia aniversării de 90 de ani din ziua nașterii artistului, Efimia Luca, muzeografă la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași, spunea despre ”Hora”: ”Ne dorim ca această sculptură să devină un simbol al muzeului și chiar al întregului raion”. Iată că, se pare, această doleanță va prinde contur.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *