Votează informat: Studenții vor putea vota doar la prezentarea buletinului de identitate

vot-promoLa alegerile prezidențiale de la 30 octombrie a.c., elevii cu drept de vot și studenții vor putea vota în localitatea unde își fac studiile, având cu ei, obligatoriu, buletinul de identitate și certificatul cu drept de vot, iar în localitatea de reședință doar actul de identitate. Ei nu vor avea posibilitatea să voteze cu carnetul de elev sau de student, ca la scrutinul din 2014.
La 25 iulie a.c., Ion Bargan, originar din raionul Ungheni, a împlinit 18 ani, iar anul acesta va merge pentru prima dată la votare, să-și aleagă candidatul favorit la funcția de președinte al țării. ”Să știți că am emoții mari, fiindcă votul meu va contribui, sper eu, la îmbunătățirea situației din țară”, a menționat tânărul.
În prezent, I. Bargan studiază în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pârlița, raionul Ungheni, la 40 km de localitatea de baștină – satul Chirileni. El locuiește temporar în căminul instituției de învățământ, iar în ziua alegerilor va merge să voteze acasă.
Certificatul cu drept de vot poate fi ridicat la biroul teritorial al secției de votare de la locul de domiciliu
La alegerile parlamentare din 2014, elevii și studenții au putut vota cu buletinul de identitate în localitatea de domiciliu și cu carnetul de student – la locul de studii. La scrutinul prezidențial din această toamnă ei trebuie să se prezinte la locul de reședință cu buletinul de identitate, iar la locul de studii, suplimentar, și cu certificatul cu drept de vot.
Rodica Sârbu, șefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a precizat că alegătorul este înscris într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare. Ea a menționat că, potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, listele electorale sunt întocmite în baza Registrului de stat al alegătorilor, în ele fiind incluși toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare.
Ca să voteze în altă localitate decât cea de baștină, elevii și studenții trebuie să meargă la biroul electoral teritorial al secției de votare din raza domiciliului și să ceară certificatul cu drept de vot. Acesta poate fi obținut în perioada 10-29 octombrie a.c. și oferă posibilitate posesorului de drept să fie inclus în lista electorală suplimentară și să poată vota la orice secție de votare din țară. Certificate cu drept de vot pot cere și alegătorii care și-au schimbat domiciliul de la ultimele alegeri (cele locale din anul 2015).
Alegătorii vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea îndeplinirii listelor electorale
Cu cel puțin 22 de zile înainte de ziua alegerilor, CEC va transmite autorităţilor administraţiei publice locale listele electorale în trei exemplare, care, la rândul lor, trebuie să transmită imediat două exemplare birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar un exemplar să fie păstrat la primărie. Astfel, orice alegător poate să verifice dacă este inclus în lista respectivă. Regulamentul privind întocmirea, administrarea, difuzarea şi actualizarea listelor electorale prevede că listele sunt publicate și pe pagina web a CEC (www.cec.md), cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Așadar, alegătorii au posibilitatea să verifice și on-line atât dacă sunt incluși în listele electorale, cât și locul unde pot vota. De asemenea, în Regulament este stipulat că afişarea datelor din listele electorale se va face cu respectarea prevederilor Legii privind protecţia datelor cu caracter personal.
Îndemn către alegători: ”Utilizați-vă buletinul de vot!”
Olga Manole, coordonatoare de program la Asociația Promo-LEX, susține că alegătorii, indiferent că au mai participat la votare sau o fac pentru prima oară, trebuie să iasă la vot și să-și exprime opțiunea. Ea încurajează alegătorii să meargă să voteze, pentru a alege o cale corectă de dezvoltare a țării în care trăiesc. ”Este un drept constituțional al fiecărui cetățean cu drept de vot. După o perioadă îndelungată, cetățenii au posibilitatea de a alege în mod direct președintele țării. Vom avea acel președinte pe care îl vom alege noi. Cu cât mai mulți cetățeni participă la alegeri, cu atât mai mare legitimitate va avea președintele țării și va fi mai mică probabilitatea unor potențiale fraudări”, conchide O. Manole.
Casetă
Din Codul electoral al Republicii Moldova

”Art. 39 (2) În lista electorală se indică: localitatea şi numărul secţiei de votare; numele şi prenumele, anul naşterii alegătorului; domiciliul/reşedinţa alegătorului; numărul de identificare de stat (IDNP); e) seria şi numărul actului de identitate.
Materialul secundar
API va mobiliza cetățenii să participe conștient și activ la vot
Asociația Presei Independente (API), Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) și Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) vor desfășura activități apolitice, menite să sporească gradul de conștientizare și responsabilizare a cetățenilor de a participa activ la vot în alegerile prezidențiale din toamna a.c.. Cele trei ONG-uri au câștigat un concurs public de granturi, desfășurat de Asociația Promo-LEX.

Timp de șase săptămâni, API va desfășura o campanie de informare și educare privind drepturile electorale ale cetățenilor, va relata despre activitățile și rezultatele cele mai importante ale ONG-urilor membre ale Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, dar și a celor, care monitorizează procesul electoral etc. În acest sens, săptămânal, vor fi editate materiale jurnalistice care vor fi diseminate la rubrica ”Electorala 2016. Votează informat!” în 20 de ziare locale și naționale și pe site-urile acestora. Subiecte la tema alegerilor vor fi discutate și în cadrul unor emisiuni radio, realizate de API în parteneriat cu Departamentul Radio Moldova Actualități, care vor avea același generic.
Totodată, CAJPD va organiza o rețea de monitori locali, îi va instrui cum să verifice dacă secțiile de votare din țară sunt accesibile și persoanelor cu nevoi speciale, indiferent de dizabilitatea acestora. De asemenea, CAJPD va desfășura campania „Votez cu APTitudine”, pentru a încuraja persoanele cu nevoi speciale să participe la vot.
În același timp, CNTM va desfășura campanii de informare în care va îndemna toți tinerii să participe la alegeri.
Lilia Zaharia
”Această publicație este editată cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în această publicație aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.”


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *