La Bălăureștii Mariei Drăgan fără cîntecele ei

În fotografie: La mormîntul Mariei Drăgan din Bălăurești Foto din arhiva redacției

În fotografie: La mormîntul Mariei Drăgan din Bălăurești Foto din arhiva redacției
În fotografie: La mormîntul Mariei Drăgan din Bălăurești Foto din arhiva redacției

Îi acest an, de Sf. Maria, pe 28 august, satul Bălăurești ar fi trebuit să găzduiască cea de-a opta ediție a Festivalului-concurs național al interpreților cîntecului folcloric ”Maria Drăgan”. Nu-l va mai găzdui.
”Împreună cu Consiliul Raional Nisporeni și primăria Bălăurești, care sînt co-organizatorii  festivalului, am convenit să-l organizăm, de acum încolo, o dată la trei ani, ca toate celelalte festivaluri naționale. În plus, nici bani suficienți nu avem pentru toate evenimentele. Or, pentru un astfel de festival e nevoie de circa 100 mii de lei”, a declarat pentru ”Expresul” Diana Dicusarî, directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, unul dintre organizatorii principali ai festivalului.
Deci, următoarea ediție a festivalului național ”Maria Drăgan” va avea loc în 2017.
Totuși, cîntecele ei vor răsuna și în acest an. Dar nu la baștina ei, Bălăurești, ci la Nisporeni, în cadrul unul festival raional, organizat de Secția Cultură și Turism.
De ce nu la Bălăurești? ”Nu pot să vă spun de ce a fost ales Nisporeniul și nu satul Bălăurești”, ne-a spus Angela Ionel, specialist principal la Secția Cultură și Turism Nisporeni.
”Eu am propus să-l facem la noi, la Bălăurești, dar…  Zilele acestea, am fost pe la Nisporeni să văd ce facem și cum facem. Toți sînt în concedii, nici n-ai cu cine vorbi”, a menționat primarul de Bălăurești, Ion Carp. Potrivit lui, organizarea festivalului raional ”Maria Drăgan”se planifică pentru luna octombrie.
Apropo, la 6 octombrie, se împlinesc exact 30 de ani de la moartea cîntăreței.
Opinii
Nicolae Paliț, interpret de muzică populară:
Cînd am inițiat acest festival, în anul 2000, eu fiind atunci șeful Direcției Județene Cultură Ungheni, nu aveam bani, dar aveam o mare dorință și mult entuziasm. Cred că, dacă ar exista și acum aceeași dorință, Festivalul ”Maria Drăgan” ar continua să se desfășoare o dată la doi ani. Păcat că se renunță la o tradiție. Ar trebui să fie mult mai insistente și mai interesate de organizarea acestui festival autoritățile publice locale, atît primăria, cît și Consiliul raional. În caz contrar, va muri, așa cum au murit multe alte începuturi frumoase. Apropo, nici prima ediție, județeană, nici a doua ediție – deja națională, nu s-au făcut cu mulți bani.
Gheorghe Budeanu, jurnalist, autorul cărții ”Vai, sărmana turturică…”:
Este regretabil faptul că acest festival își modifică periodicitatea. O spun în calitate de persoană îndrăgostită de muzica populară.
Gheorghe Bătrînu, primar de Bălăurești în perioada 1999-2007:
Există anumite cheltuieli care trebuie suportate. În situația în care se află țara, dar și noi toți, e bine ca un asemenea festival să aibă loc și o dată în trei ani. Principalul e să se mențină, căci s-a depus, pînă acum, o muncă enormă. În plus, sînt descoperite talente noi. Maria Drăgan chiar merita să aibă un festival în numele ei.
Ion Carp, primarul de Bălăurești:
Ce pot face de unul singur? Nici bani nu avem. Dorință avem, dar fără bani nu faci nimic în ziua de azi. Cine o să vină să cînte așa, degeaba? Toți întreabă: ne plătiți? Cum fără bani? Las’să fie măcar o dată la trei acest festival, dar să fie frumos și să fie la Bălăurești.
Din amintirile lui Gheorghe Bătrînu
Cînd am venit la primărie, în 1999, salariile nu erau plătite de trei luni, telefoanele nu lucrau,  curgea acoperișul. Situația era foarte grea, dar am găsit resurse și am organizat, în 2000, festivalul ”Maria Drăgan”.
Nu eu am fost inițiatorul, ci Nicolae Paliț, care pe atunci era șeful Direcției Cultură a județului Ungheni. Doar că el voia să organizeze acest festival la Ungheni. Eu  am insistat să-l facem la Bălăurești…
Pe atunci, casa de cultură era în delăsare totală. Le-am zis că, în două săptămîni, voi repara totul.  Așa am și făcut. Nicolae Paliț tare s-a mirat cînd a venit, peste două săptămîni, și a văzut că am reușit să pregătim casa de cultură pentru festival. A recunoscut că nu s-a așteptat, apoi a zis: ”Dacă ai făcut dumitale treaba asta, n-avem încotro, vom organiza festivalul la Bălărurești”.
Tot în 2000, la mormîntul Mariei Drăgan a fost instalată o piatră funerară, grație unei Fundații care apăruse pe atunci și-i purta numele.
Apropo, am cunoscut-o pe Maria Drăgan. Sînt mai mare cu trei ani decît ea. Am copilărit împreună. Îi cunoșteam frații. Cu unul dintre ei, Nică Drăgan, ne-am împăcat foarte bine. Era un bun specialist în lemnărie. Acum, în sat au mai rămas doar nepoți și strănepoți de-ai lor.
La 23 iulie 2017, Maria Drăgan ar fi împlinit 70 de ani.
Ina Landa, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *