Laboratoarele de expertiză sanitar-veterinară. Cum funcționează?

laboratorZile fierbinți pentru angajații celor trei laboratoare de expertiză sanitar-veterinară din piețele agroalimentare din Ungheni, Nisporeni și Călărași.
Pentru specialiștii de aici ziua de muncă începe, de regulă, cu noaptea în cap. Zilnic, se efectuează sute de cercetări, se eliberează bonuri de expertiză pentru carne și mezeluri, lactate, ouă, pește, miere, fructe și legume.
Specialiștii din domeniul siguranței alimentelor din cele trei raioane susțin într-un glas că vînzătorii sînt admiși în piață numai după ce au la mînă un set de documente primare, care demonstrează inofensivitatea lotului integral de producție, dar și un bon de expertiză eliberat de  laboratoarele din piață, la începutul fiecărei zile de piață. Ei mai spun că vînzătorii sînt obligați să prezinte aceste documente oricărui cumpărător care le solicită.
UNGHENI
Potrivit lui Valeriu Echim, șeful Direcției pentru protecția plantelor și siguranța alimentelor din  Ungheni, joia și duminica, ușile laboratorului din piața centrală a orașului se deschid la ora 4 dimineața și se închid pe la ora 16.00.
”Angajații laboratorului trebuie să reușească să analizeze toată producția agroalimentară și, în primul rînd, carnea proaspătă ce va fi comercializată aici, să elibereze bonuri de expertiză tuturor comercianților. Asta, înainte de a veni cumpărătorii în piață”, explică Valeriu Echim, subliniind că specialiștii monitorizează cu strictețe situația.
Dînsul a recunoscut că, deocamdată, condițiile de comercializare a acestor produse lasă mult de dorit. Chiar și așa, situația e sub control, specialiștii avînd la dispoziție utilaje performante, care le permit să efectueze investigații calitative și în timp foarte scurt.
Xenia Scutaru, medic veterinar în laboratorul din piața centrală din Ungheni, s-a arătat mai mult decît satisfăcută de dotarea de aici. Se face o muncă imensă. Doar în luna iulie, au fost efectuate peste 2000 mii de investigații de laborator, dintre care 333 de expertize ale cărnii de porc, 1184 -la produsele lactate, 544 la fructe și legume. Șirul poate fi continuat.
NISPORENI
Aici activitatea este cu mult mai monotonă. Potrivit Eugeniei Gangan, medic veterinar în  laboratorul de expertiză sanitar-veterinară din piața din Nisporeni, numărul expertizelor efectuate   lunar ajunge la circa o mie, dintre care aproximativ 100 – la carnea proaspătă, alte 200 – la lactate, iar cele mai multe, aproximativ 700 – la fructe și legume.
”Este îmbucurător faptul că, în ultimul timp, cultura consumatorului nostru sporește. Mulți cumpărători solicită analize adăugătoare la diferite produse. Asta înseamnă că nu sînt indiferenți față de sănătatea lor”, spune Eugenia Gangan.
CĂLĂRAȘI
Eugeniu Ciociu, inspector pentru siguranța alimentelor din cadrul laboratorului din piața agroalimentară din Călărași, ne-a comunicat că lunar de aici se efectuează circa 1000 de expertize la diferite produse. ”În prezent, hala de lactate din piață se află în reparație, de aceea avem puține cercetări ale produselor lactate. Începînd cu luna septembrie, cînd hala va fi dată în exploatare, vom înregistra, cu siguranță, un număr mai mare de cercetări”, a subliniat dînsul.
Cît privește cazurile de retragere de pe piață a producției din cauza necorespunderii normelor de nitrați sau pesticide, Eugeniu Ciociu a menționat că, pînă în prezent, au fost înregistrate doar două cazuri. În primul caz au fost retrase de pe piață 1500 kilograme de tomate, care aveau norma de pesticide mărită. Iar în al doilea caz, unui vînzător i-a fost interzisă comercializarea unui lot de 500 kg de dovlecei, care aveau o cantitate de nitrați mărită.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *