Raionul Călărași în vizorul fotografilor
Cu aparatele de fotografia la gît, cu ochii ațintiți ca nu cumva să treacă ceva neobservat pe lîngă ei, 11 fotografi din Republica Moldova, dar și din străinătate au pornit la drum, să descopere Moldova. Și-au numit călătoria ”Gustar Experience”.
Una dintre destinații – raionul Călărași. ”O zi sub semnul trăirilor de suflet”, astfel a caracterizat experiența pe care a avut-o aici jurnalista Nata Albot, ea și inițiatoarea acestui tur.
Pe unde au mers fotografii? Traseul a fost simplu: Hoginești-Palanca-Bahmut.
Dar cîți oameni au cunoscut, cîte locuri frumoase, de neuitat, cîte experiențe noi…
Au mers, inițial, la celebrul deja olar Vasile Gonceari din Hoginești. E obișnuit cu presa, cu jurnaliștii, cu fotografii. E chiar alintat. Și totuși, de data aceasta, a avut o surpriză! Printre fotografi se afla și Stefano Zuliani, care a venit din Italia să descopere Moldova. Ce mai discuții au pornit în italiană! Vorba e că Vasile Gonceari s-a aflat 12 ani în Italia, așa că a avut o ocazie rară să vorbească italiana chiar la el acasă, în Hoginești.
”Ceea ce m-a surprins cel mai mult e să-l văd pe Vasile în ipostaza de mentor. Nu era o simplă gazdă în fața unor musafiri. Și-a asumat cu multă seriozitate rolul de a contribui la impresionarea unor oameni și îndrăgostirea lor de țara noastră”, avea să menționeze ulterior, pe blogul său, Nata Albot.
De la Hoginești, au luat-o spre o altă destinație celebră – ”Casa Părintească” de la Palanca.
Au avut parte de o întîlnire de vis. La poartă erau așteptați de doi copilași, cu dulceață de cireșe, servită pe o frunză de cireș și cu apă rece de fîntînă. Apropo, așa erau întîmpinați, pe vremuri, drumeții.
Apoi au fost omeniți cu tot ce e mai gustos: cartoflence cu ghiveci de tomate verzi, serbușcă, sarmale cu bulgur – bucate ”a la Palanca”, pregătite de gospodinele satului.
Sătui și bine dispuși, fotografii au urcat pe biciclete și au mers prin sat pentru a explora proaspătul circuit culinar, întitulat ”Palanca Delights”. Biciletele – 10 la număr – au fost achiziționate anterior și-și așteaptă deja turiștii, care vor avea ocazia să meargă prin gospodăriile din sat, să guste din bunătățurile preparate aici.
E un proiect din bani europeni, care ar fi păcat să moară odată cu terminarea finanțării.
Într-un final, au ajuns la Bahmut, la eco ferma unei localnice, pe numele ei Ecaterina Tocarenco. Crește plante aromate, mure și diverse fructe – totul ecologic. ”Zîna plantelor aromate”, așa a fost supranumită de Nata Albot.
Se zice că mai multe restaurante din Chișinău se numără printre clienții ei. Aici, în gospodăria Antoninei Tocarenco, au gustat din sosul pesto, pe care îl pregătește doar din ingrediente locale. Apoi – dintr-o dulceață delicioasă, din rubarbă cu portocale, pregătită după o rețetă franțuzească.
Seara, s-au retras la ”Bahmut Club”, ”încă o descoperire plăcută din această călătorie fotografică”, vorba Natei Albot. S-au răsfățat cu aer curat, cu liniștea pădurii din jur, mîncare bună și vin de-al casei.
Lasă un răspuns