Exemple bune de urmat | Au avut idei, le-au materializat și… sînt de lăudat
Noi practici de succes vor fi făcute publice în scurt timp. Asta, pentru că e în plină desfășurare o nouă rundă a Programului Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova, implementat de către IDIS “Viitorul”.
Printre cele mai active 30 de comunități selectate din toată republica, se numără și patru din regiune: două din raionul Călărași și două din raionul Ungheni. Nisporeniul a rămas, de data aceasta, în afară.
În scurt timp, membrii Grupului Coordonator al Programului vor porni la drum, pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a acestor practici.
Vor ajunge neapărat în orașul Călărași, unde vor lua cunoștință de două proiecte interesante ți utile comunității. Este vorba de: ”Elaborarea Planului Urbanistic General al orașului Călărași” și ”Tinerii consilieri în acțiune”.
”Avem și alte proiecte bune”, a precizat viceprimarul de Călărași, Victor Ambroci, declarîndu-se satisfăcut că, totuși, două proiecte au intrat în vizorul IDIS ”Viitorul”.
”Sîntem mîndri de realizările pe care le-am obținut. Poate că practicile noastre de succes vor fi un exemplu demn de urmat și pentru alte localități”, a mai spus viceprimarul.
Va fi făcută o escală și la Nișcani, localitate despre care tot mai mult se vorbește în ultima perioadă.
”Eu cred că proiectele noastre – ”Cărăm toată viața pe tălpi geografia locului natal” și ”Colinde, colinde, e vremea minunilor” – merită să fie considerate cele mai bune practici, pentru că noi, încetișor, mergem spre modernizarea localității noastre, inclusiv prin ele”, a declarat pentru ”Expresul” Petru Sorici, primarul de Nișcani. Dînsul a ținut să menționeze că, de fapt, în localitate se pune accentul pe proiecte ce țin de domeniul social-cultural. ”Consider că, dacă nu uităm valorile noastre strămoșești-spirituale, putem să ne dezvoltăm mai mult”, a explicat edilul.
Și orașul Ungheni va avea ce arăta. Este vorba de conservarea energiei termice la grădinița-creșă ”Andrieș” și Liceul ”Gheorghe Asachi”. Autoritățile nu au emoții. ”Primăria Ungheni, de fiecare dată, a fost premiată în cadrul Programului Bunelor Practici, pentru că practicile prezentate au cu adevărat elemente inovative și demonstrează implicarea comunității în realizarea lor”, a menționat Oxana Ciobanu, specialistă în cooperarea și integrarea europeană la Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională Ungheni.
Mîndri sînt și reprezentanții primăriei Zagarancea, Ungheni. Două proiecte realizate în ultima perioadă au toate șansele să fie declarate cele mai bune practici din Republica Moldova: ”Crearea unui centru cultural complex” și ” Construcția apeductului cu apă potabilă și a rețelelor de canalizare în satul Semeni, comuna Zagarancea”.
”La prima etapă a proiectului vizînd apeductul și rețeaua de canalizare nimeni nu credea că va putea fi realizat. Dar l-am scos în capăt și acum oamenii sînt mulțumiți”, a specificat Nina Bereghici, secretara consiliului comunal Zagarancea. Referindu-se la centrul cultural complex, dînsa a accentuat: ”Sînt activități noi pentru comuna noastră, un astfel de centru e foarte util”.
Cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2016.
Reamintim că Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.
Veronica Gorea, Natalia Junghietu
Lasă un răspuns