FOTO | Dumnezeu le-a dat ploaie, iar ei au venit, ca de obicei, cu munca lor
”Cea mai mare pîine din regiune a fost obținută în acest an de SRL ”Agrosfera” din Pîrlița, Ungheni. Nicăieri în altă parte nu s-a recoltat atît grîu ca aici”, avea să menționeze, la sfîrșitul săptămînii trecute, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Harea, în cadrul ceremoniei de finalizare a secerișului la Pîrlița. Știe el ce știe, mai ales că are în gestiune trei raioane: Ungheni, Nisporeni, Călărași.
La Pîrlița au fost semănate cu grîu de toamnă 951 de hectare, cu 69 mai puține decît în anul precedent. Dar ce roadă au obținut! Cu 1000 de tone mai mult decît în anul trecut.
”Dumnezeu ne-a dat ploaie. Dar și noi am respectat tehnologia cultivării grîului, am muncit cu dăruire de sine”, a făcut o remarcă directorul SRL ”Agrosfera”, Nicanor Buzuvoi.
Dînsul le-a oferit celor prezenți o adevărată lecție de agricultură. Nu se teme de concurență. Știe exact ce are de făcut și cum trebuie să facă.
Odă Lăutarului
Să nu credeți că e vorba de vreun lăutar cu vioara în mînă, chiar dacă au fost prezenți și ei la sărbătoare. Nu. E vorba de un soi de grîu, de care Nicanor Buzuvoi s-a declarat mai mult decît satisfăcut. ”Să știți că ne-am orientat foarte corect”, a spus dînsul.
Gîrul marca ”Lăutar” a fost semănat pe o suprafață de 539 de hectare. E un soi pe care pîrlițenii au vrut, practic, să-l testeze. Și au obținut, pe unele terenuri, o recoltă de 6400 kilograme la hectar – asta, în condițiile în care roada medie de grîu la hectar în Republica Moldova e de 4000 – 4200 kg.
Per total, pe terenurile de la ”Agrosfera” au fost semănate șase soiuri de gîru. A impresionat și ”Krasnodarski”, și ”Căpriana”, și ”Creator”, care au dat o recoltă de invidiat – peste 5000 kg/ha.
”Contează mult și premergătorul. Grîul a crescut foarte bine pe lanurile unde anterior a fost cultivat porumbul”, a explicat Nicanor Buzovoi, subliniind că, totuși, cel mai bun premergător este mazărea. Mazărea, la care, din considerente economice, s-a renunțat în acest an. Dar se va reveni, a dat asigurări directorul.
Respect pentru oamenii gliei
”Sînt cei mai, cei mai buni, care muncesc nu de frică, ci din chemarea conștiinței. Sînt oameni de aur”, astfel și-a caracterizat Nicanor Buzovoi colegii. Sînt mulți, iar șirul a început cu Anatol Gorea, Ion Gorea, Vladimir Pavlinciuc, Victor Brînză, Victor Sanduleac… Este imposibil să-i enumeri pe toți. Important e că toți cei ce au meritat au primit diplome de gratitudine și premii bănești. A fost, ca de altfel în fiecare an, un gest de respect pentru ei, cei supranumiți semănători de belșug, de speranță, de veșnicie.
La Pîrlița, finalizarea secerișului e sărbătorită deja de 23 de ani.
De la Buzovoi citire
Diplome nu se dau la fiecare. Doar celor mai buni. La fel și premii. Nu oricine le primește. Dacă cineva are vreo întrebare, veniți și vă explicăm.
Vrei să lucrezi șapte ore – lucrează. Numai nu la noi. Agricultura e un domeniu care cere multă implicare.
La ”Agrosfera” așa se lucrează: ori te apuci de ”treabușcă”, ori ne despărțim.
Dacă vă spun că nu e mai rău decît anul trecut, înseamnă că va fi bine.
În loc de concluzie
”Cele mai frumoase rezultate se obțin la ”Agrosfera”. Mi-aș dori ca experiența dumneavoastră în cultivarea grîului de toamnă să fie extinsă în tot raionul Ungheni, dar și în toată republica… ”Agrosfera”, la ora actuală, nu are nevoie de nimic altceva decît de condiții favorabile. Restul este” (citat din alocuțiunea șefului Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, Viorel Scutaru).
Lasă un răspuns