Apa din Prut a ajuns la Grozești, la Vărzărești și Nisporeni

În fotografie: Panglica a fost tăiată Fotografie: Ina Landa

În fotografie: Panglica a fost tăiată Fotografie: Ina Landa
În fotografie: Panglica a fost tăiată
Fotografie: Ina Landa

După ce sute de ani au tot curs pe alături, iată că, în sfîrșit, apele Prutului s-au îndreptat și spre gospodăriile din Grozești, ajungînd apoi la Vărzărești și Nisporeni.
Ce mai, un vis în care era greu de crezut pînă mai nu demult, iată că s-a materializat, grație proiectului ”Reabilitarea  sistemului de alimentare cu apă a raionului Nisporeni”, un proiect ce a costat 14,6 milioane de euro.
Pe 22 iulie, lume peste lume a fost martoră la finalizarea proiectului, asistînd la inaugurarea stației de tratare a apei din Grozești, a noului apeduct, cu o lungime totală de 101,8 kilometri de rețea de distribuire și 16,8 kilometri de conducte principale de transmisie.
În acea zi, a venit să participe la eveniment și o armată de oficialități, primari, miniștri, ambasadori și însuși șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola.
”Acest proiect este un exemplu viu și motivațional pentru alte regiuni, pentru satele și orașele noastre”, a declarat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului. Dînsul a ținut să precizeze că un atare proiect ar fi fost posibil de implementat, doar din sursele Fondului Ecologic, fără de sprijinul Uniunii Europene, în… 150 de ani. Iată că, grație suportului generos al mai multor donatori europeni, a fost realizat în doar doi ani.
De notat că noua stație de tratare a apei de la Grozești a fost construită în preajma unei clădiri vechi, ridicată încă în perioada sovietică, ce nu a mai fost dusă la capăt. Era destinată pentru a asigura cu apă potabilă localnicii. Apa, însă, nu a mai ajuns la oameni. Un simbol elocvent, remarcat de Pirkka Tapiola.
”Noi știm că au existat două uniuni, care au încercat să dezvolte acest domeniu în regiune. Avem exemplul Uniunii Sovietice nu departe de noi. Nici o apă n-a venit de acolo. Și avem exemplul Uniunii Europene. Eu cred că acesta ar fi și un răspuns pentru cei care-și pun întrebarea care ar fi beneficiile Uniunii Europene”,  a spus oficialul.
Printre localnicii veniți la eveniment am remarcat-o pe Alexandra Ovanesov din Grozești. Femeia ținea de mînă un băiețel și o fetiță. Erau nepoțeii ei. Aceștia aveau în mîini cîte un steguleț al Uniunii Europene și Republicii Moldova.”Să nu uitați să spuneți, dacă vă întreabă cineva, ale cui sînt aceste steaguri”, îi învăța ea pe copii. Pentru ”Expresul” a declarat: ”Am venit cu nepoțeii să le arăt de unde avem azi apă în ogradă și că, datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, noi bem apă de calitate, iar ei vor crește mari și sănătoși”.
Elena și Vera Lefter, consătence de ale Alexandrei Ovanesov, prezente și ele la eveniment, ne-au spus că apa va costa 14 lei per cub. ”Este un preț normal. În schimb, vom avea apă și zi, și noapte, și nu ne vom mai uita cu jale spre Prut”, a mărturisit una dintre femei.
De notat că pentru realizarea acestui proiect Uniunea Europeană a alocat 5 milioane de euro, Agenția Austriacă pentru Cooperare și Dezvoltare – 4, 9 milioane euro, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare – 2,9 milioane, iar Guvernul Republicii Moldova – 2 milioane de euro. În prezent, stația de tratare a apei de la Grozești activează la o capacitate de 50 %, iar pe viitor se prevede ca apeductul să fie extins și spre alte sate din raionul Nisporeni: Zberoaia, Bălăurești, Mărinici. La Nisporeni sînt conectați la sursa de apă circa 2400 de beneficairi, la Vărzărești –  1000, iar la Grozești – 545.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *