Cum se crește iasomia în grădină
Primăvara este anotimpul florilor parfumate, iar aroma de iasomie se numără printre cele mai îndrăgite. Iasomia este un arbust ornamental, cu o dezvoltare rapidă, care se întreține destul de ușor și care poate fi plantat cu ușurință în grădina proprie.
Planta poate deveni agățătoare, atunci cînd este legată de un suport, transformîndu-se astfel într-un gard viu. Ea se dezvoltă generos după primul an, are frunze verzi lucioase, care își păstrează veșnic culoarea în zonele cu climă caldă. Florile albe, parfumate, apar în lunile aprilie-iunie.
Mediul propice de creștere
Iasomia este o plantă care iubește lumina din abundență, de aceea este important ca locul în care este plantată să nu fie ferit de razele soarelui. În ceea ce privește solul, nu este o plantă pretențioasa. Poate crește în nisip, argilă sau lut și tolereaza atît solurile alcaline, cît și pe cele acide. Cel mai bine se dezvoltă în solurile moderat-umede. Pentru a crește corespunzător, este bine ca solul să fie umed în primul sezon de creștere. După plantare, se adaugă doi centimentri de mulci pentru a menține umiditatea ridicată la nivelul solului.
Îngrijirea
Pentru creșterea iasomiei, folosește, la începutul primăverii, fertilizator. În restul anului, arbustul nu va mai avea nevoie de îngrășăminte, decît în cazul în care are frunzele galbene, fapt care indică un deficit de nutrienți. Dacă se folosește mai mult îngrășămînt decît e nevoie, iasomia își va dezvolta foarte multe frunze și mai puține flori. Dacă este privată de lumina soarelui, planta nu va înflori.
Din cauza insectelor, iasomia poate avea probleme în dezvoltare. Acestea pătrund în tulpini și frunze pentru a extrage sucul din plantă. În număr mic, insectele nu vor cauza prejudicii, dar în colonii, acestea pot distruge planta.
Există foarte multe tipuri de iasomie. Unele sînt folosite la producerea parfumurilor, iar altele sînt utilizate pentru prepararea ceaiurilor sau chiar ca ingredient aromat în bucătărie.
Efectele florilor de iasomie
Preparatele pe bază de iasomie sînt recomandate în depresii, neurastenie, migrene, tulburări circulatorii, oboseală musculară, reumatism articular, tuse spastică, contracturi musculare. Ceaiul de iasomie nu trebuie băut pe stomacul gol, în caz contrar vă puteți aştepta la aciditate la stomac. De asemenea, e bine să nu consumaţi acest ceai înainte de culcare, căci poate produce insomnie. În perioada sarcinii consumul ceaiului de iasomie ar trebui evitat sau, dacă nu este posibil, să fie facut cu moderaţie.
Lasă un răspuns