Proiecte pentru următorii patru ani?

Imagine simbol: mone.acad.ro

Imagine simbol: mone.acad.ro
Imagine simbol: mone.acad.ro

Din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională va fi alocat, în perioada 2017-2020, circa un miliard de lei. Declarația îi aparține ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, și a fost făcută pe 25 martie, la Nisporeni, în fața  primarilor, funcționarilor publici, președinților din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași.
În acea zi, primăriile și consiliile raionale au primit undă verde la depunerea notelor conceptuale de proiecte. O pot face pînă la 3 mai. Vor fi finanțate următoarele domenii: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea activității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.
După ce au luat cunoștință de specificul și etapele de desfășurare a concursului, cît și de regulile de desfășurare a acestuia, cei peste 100 de potențiali aplicanți prezenți la Nisporeni au revenit acasă deciși să nu rateze o astfel de posibilitate.
Ce idei de proiecte și-au schițat președinții de raioane? Aflăm chiar de la ei.
UNGHENI
”Deja am convocat un grup de lucru și am conturat ideile de proiecte regionale, pe care le va aplica Consiliul raional Ungheni”, a declarat, din start, Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, după care a subliniat: ”Avem multe idei de proiecte. Ne-am propus să lucrăm și să le aplicăm pe toate, or, atunci cînd sînt mai multe, și șansele sînt mai mari de a fi acceptate măcar cîteva dintre ele”.
Printre ideile de proiecte ce urmează să fie așternute pe hîrtie de către specialiștii din domeniul atragerii investițiilor se numără: un apeduct de grup pentru regiunea orașului Cornești, precum și o ieșire directă spre Prut a apeductului de grup Mănoilești, astfel că pomparea apei să nu mai depindă de alte instituții. O altă idee de proiect prevede dezvoltarea unei zone autonome de management a deșeurilor în regiunea Cula. În lista de idei se mai înscrie și construcția unui centru de promovare a produselor locale la Ungheni, eficiența energetică a clădirii bibliotecii publice raionale ”Dimitrie Cantemir”, reparația unei porțiuni de drum regional. Ce-i drept, la capitolul drumuri, grupul de lucru va avea de ales doar una din trei porțiuni de drum care necesită reparație.
CĂLĂRAȘI
Și aici a fost creat deja un grup de lucru, care se va ocupa de pregătirea notelor conceptuale. Noutatea ne-a fost oferită de Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.
Cu toate acestea, oficialul călărășean nu a putut, deocamdată, să ne ofere prea multe informații privind ideile de proiecte. ”Ne-am gîndit să aplicăm la domeniul managementul deșeurilor solide, dar trebuie să vedem unde ar exista potențial pentru un asemenea proiect. Și în domeniul infrastructurii drumurilor avem ideide proiece. Ne-am dori să asfaltăm segmentul de drum Căbăiești – Buda – Ursari – Pîrjolteni – Horodiște, care, la ora actuală, e acoperită cu pietriș. Adică, să-l transformăm din variantă albă în asfalt”, a specificat președintele, menționînd că, în cel mai scurt timp, se va întîlni și cu primarii pentru a stabili care zone ale raionului ar putea fi cuprinse și de alte proiecte regionale.
NISPORENI
Deocamdată, aici nu este creat un grup de lucru responsabil de pregătirea ideilor de proiecte, care ar urma să ajungă la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Totuși, președintele raionului, Ion Arteni, a avut ce spune cu referire la unele schițe de proiect privind dezvoltarea regională. Printre acestea se numără: renovarea stadionului central raional, reparația unei porțiuni de drum ce duce spre mănăstirea Vărzărești, construcția unor centrale pe bază de biomasă la liceul din Iurceni și gimnaziul din Bursuc. ”Cu siguranță, vom avea ce depune la Fondul Național de Dezvoltare Regională”, a punctat Ion Arteni, dînd asigurări că, pînă pe 3 mai, Consiliul raional, de comun cu primăriile, vor depune mai multe note conceptuale pentru toate cele șase domenii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *