”Novateca” și noi | O ”călătorie” prin… paginile de facebook

În fotografie: pagina de facebook a bibliotecii din Bravicea

În fotografie: pagina de facebook a bibliotecii din Bravicea
În fotografie: pagina de facebook a bibliotecii din Bravicea

Biblioteca, se zice, trebuie să fie principalul centru cultural și informațional al oricărei localități. Rafturile cu cărți, expozițiile prilejuite de anumite aniversări sau discuțiile la o masă rotundă e mult prea puțin, în prezent, pentru o instituție de acest gen. Dar ce să faci cînd nu ai bani?
În ajutor a venit, acum cîțiva ani, Fondul ”Melinda&Bill Gates” prin programul său, ”Novateca”. Sute de biblioteci, susținute de autorități, au reușit să obțină calculatoare performante și acces la internet. În unele localități, acestea au devenit ceea ce și-au propus: o adevărată sursă de informație și un centru cultural atractiv. Și-au creat chiar și pagini speciale pe cea mai populară rețea de socializare, Facebook.com.
De creat și-au creat. Ce a urmat, însă?
Am pornit la drum, într-o călătorie virtuală. Și am tot accesat paginile de facebook ale bibliotecilor noastre. Ne-am propus să ajungem în fiecare sat. Virtual, bineînțeles!  Și am ajuns. Dar s-o luăm pe rînd.
UNGHENI
Accesez Agronomovca, Boghenii Noi, Chirileni, Cioropcani, satul Cornești, orașul  Cornești, Florițoaia Veche, Mănoilești, Morenii Noi, Năpădeni, Negurenii Vechi, Petrești, Rădenii Vechi, Teșcureni, Unțești, Zagarancea, Semeni… Nimic, domnule! Nici urmă de pagini de facebook.
În sfîrșit, dau de o pagină a bibliotecii din Bumbăta. Dar nici o informație de ultimă oră! La fel e și la Alexeevca, Hîrcești, Pîrlița, Sculeni, Valea Mare. Doar distribuiri ale unor știri sau postări vechi. Cam sărăcuțe și paginile bibliotecilor din Condrătești, Sinești…
În cele din urmă, dau de cîteva pagini, ce ne oferă informații interesante. Aflu că la biblioteca din Bușila a fost dat startul unui serviciu nou, ”O oră de frumusețe”. La Florești s-a încheiat campania de colectare a cărților pentru copii. Biblioteca din Măcărești a găzduit ultimele două ședințe ale consiliului local. La biblioteca din Cetireni a fost marcată Ziua internațională a puzzle-ului, iar la cea din Cornova s-a discutat despre victimele holocaustului. Biblioteca din Măgurele l-a comemorat pe părintele său spiritual, prof. Constantin Andriuță, doctor habilitat în medicină, originar din Măgurele. Pe 25 ianuarie, ar fi împlinit 79 de ani. La Todirești a fost organizată o activitate de binefacere pentru copii cu nevoi speciale. Și biblioteca din Drujba este la datorie, organizînd activități și vorbind lumii despre ele. E în permanentă reactualizare și pagina de facebook a Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
CĂLĂRAȘI
Călătoria virtuală a început cu satul Bahmut. Nu am găsit nimic, la fel cum nu am găsit nimic nici la Săseni, Buda, Hîrjauca, Peticeni, Răciula sau Rădeni. În schimb, bibliotecile din Sipoteni, Țibirica,Căbăiești, Dereneu, Frumoasa, Hirova, Temeleuți, Nișcani, Onișcani, Pitușca, Tuzara, Vălcineț au pagini de facebook, dar… Ultimele informații au fost postate aici prin august-noiembrie anul trecut. De atunci – nimic.
Cam demultișor nu au mai apărut informații și pe paginile bibliotecilor din: Hoginești, Sadova, Pîrjolteni. Nimic nou la Vărzăreștii Noi, Horodiște, Păulești, Pitușca.
Totuși, am dat de o pagină plină cu informații de ultimă oră, cea a bibliotecii din Bravicea. Mai mult ca atît, chiar am preluat unele știri și pentru ”Expresul”.
Tot ”călătorind”, am găsit și un anunț privind Concursul literar ”La izvoarele înţelepciunii”, ediția a 26-a. A fost plasat de biblioteca din Meleșeni. Doar de biblioteca din Meleșeni!
De notat că și pagina Bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași e reactualizată și conține numeroase informații din activitatea ei.
NISPORENI
Am luat sat cu sat, dar nu am dat de nici o pagină a vreunei biblioteci din raion. Doar biblioteca din orașul Nisporeni are o pagină a sa. Ultima postare a fost făcută pe 24 ianuarie. Aflăm despre o expoziție cu genericul ”Cultura e cel mai solid teritoriu al patriei”, despre o activitate dedicată marelui Eminescu. Un început de an bun, zicem noi.
Explicația expertului
Ala Mutilica, trainer ”Novateca”:
La ora actuală, au pagini de facebook doar bibliotecile care fac parte din rețeaua Novateca, căci acestea au fost asigurate cu calculatoare, au acces la internet. Restul, în marea lor majoritate, nu au, deocamdată, condițiile necesare.
De ce unele pagini nu sînt reactualizate? Există mai multe motive. Ar putea fi de vină internetul slab sau lipsa unui aparat de fotografiat, sau, în unele cazuri, lipsa competențelor necesare ale bibliotecarelor. Cred că primarii ar trebui să susțină mai mult bibliotecile, iar bibliotecarele să dea dovadă de mai multă insistență și inițiativă.
Astfel, realizările ar fi mult mai bune.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *