Drepturile omului: garanţii versus realităţi. Nu e o rușine să fii bolnav de tuberculoză. E rușinos și iresponsabil să nu o tratezi
Care sînt drepturile pacienților și, în mod special ale celor bolnavi de tuberculoză? Care le sînt obligațiunile? Ce comportament ar trebui să adopte, față de acești pacienți, cei din anturajul lor, rude, prieteni, vecini sau autorități publice? Sînt întrebări, la care nu oricare pacient sau potențial pacient poate găsi răspunsul adecvat.
Pe 2 decembrie, grație unui proiect desfășurat de Asociația Presei Independente, în parteneriat cu ziarul ”Expresul”, zeci de ungheneni, printre care pacienți, medici, reprezentanți ai societății civile, au avut posibilitatea să afle din prima sursă răspuns la toate întrebările care-i frămîntă, dar și să-și spună păsul, să facă un schimb de opinii și informații.
În calitate de experți s-au produs Roman Banari, jurist la Coaliția Nediscriminare, și Ludmila Bodrug, reprezentantă a Oficiului Avocatului Poporului.
”Am tuberculoză. Trebuie să știe lumea sau nu?”
Discuții aprinse au fost pe marginea subiectului privind confidențialitatea. E bine sau nu ca un bolnav de tuberculoză, o boală contagioasă care nu cruță pe nimeni, să spună că e bolnav? E bine sau nu ca medicii să avertizeze comunitatea despre faptul că cineva dintre localnici e bolnav de tuberculoză?
Pe de o parte, s-ar părea că trebuie respectat principiul confidențialității. Unii pacienți nu vor să li se intre în viața lor cu ciubotele, nu vor ca lumea să știe că suferă de o boală care încă mai este considerată, de multă lume, rușinoasă. Pe de altă parte, există numeroși pacienți inconștienți care nu vor nici în ruptul capului să urmeze sfatul medicilor, nu se tratează la timp și astfel infectează persoanele cu care intră în contact.
E o problemă serioasă, iar cei prezenți au ajuns la concluzia că, deocamdată, populației îi lipsește cultura sanitară. Atîta timp cît oamenii nu vor conștientiza pericolul acestei boli, dar și faptul că tuberculoza se tratează, problema va perpetua.
”De unde? De ce noi?”
Cu sufletul la gură au ascultat cei prezenți la întîlnire istoria unei familii extraordinar de frumoase despre infestarea tuturor membrilor ei cu tuberculoză. ”De unde?”, e întrebarea care și-o tot pun din momentul în care medicii le-au spus verdictul. Chiar dacă a trecut de atunci mai bine de un an, nu au găsit răspunsul. Au găsit însă liniștea de care aveau nevoie. S-au informat zi de zi, au aflat tot ce puteau afla despre tuberculoză, și-au luat viața în mîini și au început lupta cu această boală nemiloasă. În cele din urmă, au învins-o, cu ajutorul medicilor care le-au fost mereu alături, cu ajutorul rudelor și prietenilor care i-au susținut.
S-au convins că bacilul de tuberculoză e perfid și atacă pe oricine. Acum, sînt dispuși să lupte și cu persoanele inconștiente care, bolnave fiind, se plimbă nestigherit în transportul public, merg la nunți și cumetrii, răspîndind infecția în stînga și-n dreapta.
Ungheniul – printre lideri la tuberculoză
Potrivit Emiliei Dadus, medic ftiziopneumolog la Centrul de suport pentru bolnavii de tuberculoză din Ungheni, prezentă și ea la întîlnire, numărul cazurilor de tuberculoză în raion e în permanentă creștere. ”Sîntem lideri la acest capitol”, a făcut dînsa o remarcă, menționînd că tuberculoza s-a transformat dintr-o boală ”a pușcăriașilor”, cum era supranumită odinioară, în una ce afectează pe oricine are imunitatea slăbită. ”Nu ar trebui să fie o rușine. Imediat ce omul a simțit că ceva nu e în regulă, trebuie să se adreseze la medic și să urmeze cu strictețe toate indicațiile medicale”, a mai spus dînsa.
La masa rotundă de la Ungheni au participat și reprezentanți ai AO ”Promed” și ai Crucii Roșii, care participă în permanență la acțiuni de informare a populației privind tuberculoza.
Întîlniri similare, de informare şi educare a persoanelor din grupurile marginalizate şi vulnerabile la tema drepturilor omului şi egalităţii, vor avea loc și în alte localități, în parteneriat cu alte ziare locale, membre ale Asociației Presei Independente, pe parcursul anilor 2015-2016.
Publicaţie realizată în cadrul proiectului ”Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, implementat de Asociaţia Presei Independente, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Lasă un răspuns