Au reînviat tradițiile strămoșilor
Știați că tradiția aruncatului buzduganului, dar și oina – un joc sportiv tradițional românesc, se mai păstrează și în prezent la Grozeștii Nisporenilor?
Și astăzi tinerii din această localitate își mai demonstrează puterea prin aruncarea cît mai sus a buzduganului care se folosea, odinioară, ca armă de luptă sau ca semn al puterii domnești. Ce-i drept, în zilele noastre, buzduganul grozeștenilor nu este decît o imitație a acelei arme din trecut. Astfel, buzduganul modernizat are o greutate de 580 de grame și a fost realizat cu vreo 15 ani în urmă de către Nicolae Rusu, un lemnar iscusit din sat. Inițiativa i-a aparținut Larisei Crîșmaru, profesoară de educația fizică la Liceul ”Prometeu” din Grozești.
”Mi-am dorit să reînvii tradiția strămoșilor noștri și, iată că, pînă în prezent, această competiție stîrnește interesul tinerilor din sat”, ne-a mărturisit doamna profesoară, menționînd că aruncatul buzduganului este o probă sportivă obligatorie în cadrul Spartachiadei care are loc anual, la începutul lunii septembrie, la liceul din localitate.
Cît privește oina, Larisa Crîșmaru ne-a comunicat că acest joc se practică la Grozești tot de vreo 15 ani. Mai mult chiar, echipa liceului a reușit, în acest răstimp, să se afirme în România. A ocupat, de nenumărate ori, locuri premiante la competițiile de oină din orașul Bîrlad, județul Vaslui. Apropo, prin anii 2000, au fost stabilite relații de colaborare între profesorii de educație fizică din Grozeștii Nisporenilor și orașul Bîrlad, o colaborare ce continuă pînă în prezent.
Notă: oina este un joc sportiv, specific românesc, care se dispută între două echipe compuse din cîte 11 jucători, o echipă aflîndu-se ”la bătaie”, pe linia de așteptare, și cealaltă – ”la prindere”, în cîmpul de joc, tehnica constînd în lovirea unei mingi cu un baston de lemn de către fiecare jucător, pentru a o trimite în terenul adversarului.
Lasă un răspuns