Experiență letonă pentru primarii nisporeneni

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

Un schimb de experiență moldo-leton în domeniul administrației publice locale a avut loc recent între primarii din mai multe regiuni ale țării și un grup de experți din Letonia. Întîlnirea a fost organizată de către Congresul Autorităților Locale din Moldova, la Chișinău. Evenimentul a pus în vizor practica de succes a Letoniei în ceea ce privește implementarea reformei adiministrativ-teritoriale. La final, primarii nisporeneni și-au făcut și niște concluzii.
”Modelul reformei administrativ-teritoriale din Letonia mi-a plăcut, doar că noi, deocamdată, nu sîntem pregătiți să-l preluăm”, a concluzionat Silvia Croitoru, primar de Bărboieni, după care a mai adăugat că Moldova mai întîi, ar avea nevoie de un studiu amplu în acest domeniu, în care ar fi reflectate avantajele și eventualele riscuri ale acestei reforme. În aceeași ordine de idei, dînsa a mai spus că i-a plăcut practica de autogestionare a resurselor de către primăriile din Letonia, ”doar că la noi aceasta nu ar avea sorți de izbîndă atîta timp cît în sate nu va fi pus ”pe picioare” businessul mic, iar veniturile proprii ale primăriilor vor proveni doar din taxe locale și impozite”, a punctat primarul de Bărboieni.
Și primarului de Zberoaia, Dinu Guțuțui i-a plăcut experiența Letoniei în domeniul administrației publice, doar că pentru Moldova dînsul nu o vede viabilă, cel puțin deocamdată. ”Dacă ar fi după mine, eu ași alege o variantă de mijloc pentru țara noastră”, a menționat edilul. Potrivit dînsului, Moldova are nevoie de o reformă administrativ-teritorială, doar că aceasta ar trebui implementată treptat. ”Chiar dacă ne dorim schimbări, acestea nu ar trebui să fie făcute peste noapte, ci în așa fel ca populația să aibă timp să se adapteze la tot ce e nou”, a explicat primarul.
În urma deplasării la Chișinău și-a trasat niște concluzii și Semion Cornescu, primarul de Călimănești. ”Cel mai mult mi-a plăcut că în Letonia nu există atîția funcționari publici ca la noi, mai simplu spus, nu-s atîția șefi și atîta dictatură”, s-a împărtășit cu impresiile edilul, dînd de înțeles că ar fi bine ca și țara noastră să preia practica letonilor în acest sens. ”Dacă ne dorim cu adevărat să ajungem în Uniunea Europeană, apoi ar trebui să urmăm exemplele pozitive ale țărilor care fac parte din această uniune”, a punctat Semion Cornescu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *