Sincer și fără menajamente despre jurnaliști și ziare

Imagine simbol: www.hdwallpaper.ro

Imagine simbol: www.hdwallpaper.ro
Imagine simbol: www.hdwallpaper.ro

Dedicație specială către Zilele Libertății Presei (3-8 mai)
Un ziar este este un loc public unde se scriu știri. E pătrat și e făcut din hîrtie. Buneii îl folosesc pentru plăcinte.
Jurnalistul este cel care scrie ziarele și care apare la televizor și la meteo. Un jurnalist îți spune în ce loc va fi prăbușirea sau izbucnirea.
Sînt doar cîteva dintre explicațiile copiilor din Călărași, Ungheni, Nisporeni privind presa și profesia de jurnalist.
Sinceri, dezinvolți, ei au spus ceea ce au gîndit, chiar dacă au mai tras cu urechea unii de la alții.
CĂLĂRAȘI
Cătălin Cojocari, 7 ani: Știu ce înseamnă jurnalist! E cel care fotografiază și aduce pozele. Da eu mă uit la pozele din ziare. Am să cresc mare și atunci le voi citi.
Iana-Maria Lozinschi, 4 ani: Numai buneii citesc ziare. Apoi ziarul îl folosesc pentru plăcinte. Îl pun sub plăcintă, deasupra pun un ștergar și așteaptă să se răcească.
Andreea Saculțanu, 5 ani: Nu am văzut un ziar niciodată. Dar cînd voi crește mare, voi citi ziare. Vreau să citesc în ziar despre oameni frumoși, și harnici, și cuminți, așa ca mine.
Mădălina Chicu, 4 ani: Jurnaliști? Nu am auzit niciodată despre jurnaliști… Iar oamenii care ies la televizor se numesc ”televizoraști”.
Laura Chilcic, 4 ani: Eu la lucru la mami am văzut un jurnalist. El spunea despre profesiile de la lucru de la mami.
Roma Filip, 7 ani: Cei care scriu în ziare se numesc scriitori. Cei care scriu cărți tot scriitori se numesc, iar cei care vorbesc la televizor se numesc ”cameriști”. Eu nu citesc ziare, pentru că nu înțeleg limba lor. Dar trebuie să învăț limba lor și promit că am să citesc ziare.
UNGHENI
Marcel Agache, 7 ani: Noi învățăm ceva de la jurnaliști. Ei sînt televiziunea. Un ziar e ca un fel de revistă, iar în el sînt diferite informații pentru slujbe.
Victoria Untilă, 8 ani: Jurnalistul este cel care ne spune ce s-a întîmplat. Dă informații. Un ziar dă informații multe și ne învață. El este informativ.
Laurențiu Echim, 7 ani: Jurnaliștii ne dau informații, informații care se întîmplă în toate țările, dar chiar și în orașe, iar oamenii citesc ce se întîmplă.
Maxim Antoșciuc 7 ani: Un ziar e pătrat și e făcut din hîrtie. Oamenii citesc ziare și văd ce se întîmplă în sate. Eu am văzut la televizor jurnaliști. În ziar scriu tot jurnaliști.
NISPORENI
Andrei Rusnac, 10 ani: Ziarul este un loc public unde se scriu știri din diferite domenii: politice, economice. Un jurnalist este cel care ia interviu de la oameni și scrie multe lucruri.
Luiza Gandraman, 10 ani: Un jurnalist este atunci cînd îți ia un interviu și publică într-o anumită reclamă și cînd spune într-o emisiune ce s-a întîmplat sau în ce loc va fi prăbușirea sau izbucnirea. Ziarul e atunci cînd îți vine acasă și vezi veștile pe care nu le-ai văzut la televizor sau la emisiunile pe care le privești zi de zi. În ziar, autorul își scrie propriile păreri, iar la televiziune spune exact și arată ce s-a întîmplat.
Irina Bîtca, 9 ani: Ziarul este o carte în care noi citim informațiile sau știrile care s-au întîmplat, informații despre școli, poezii și diferite lucruri interesante. Jurnalistul este persoana care dă interviuri oamenilor și le scrie în ziare.
Sabina Crudu, 7 ani: Jurnalistul este cel care scrie ziarele și care apare la televizor și la meteo. Un ziar este care se scrie poezii și știri.
Interviurile au fost realizate la grădinița ”Guguță” din Călărași, Liceul ”Mihai Eminescu” din Ungheni și Gimnaziul ”Ștefan cel Mare” din Nisporeni. Chiar dacă marea majoritate a copiilor au recunoscut că nu citesc ziare, unii – nici nu le-au văzut, cu toții au promis că, atunci cînd vor crește mari, neapărat se vor apuca să citească ziare.
Natalia Junghietu, Veronica Gorea, Dina Bîtca  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *