Agricultorii ungheneni – cei mai ”revoluționari”

În fotografie: Așa au protestat agricultorii din Ungheni. Foto: facebook

În fotografie: Așa au protestat agricultorii din Ungheni. Foto: facebook
În fotografie: Așa au protestat agricultorii din Ungheni. Foto: facebook

Chiar dacă autoritățile raionale nu le-au permis organizarea acțiunilor de protest în ziua de 15 aprilie curent, chiar dacă au fost avertizați de către poliție, agricultorii din raionul Ungheni au ieșit, totuși, în stradă. Au ieșit și au blocat traseul Ungheni-Chișinău.
”Procesul meu s-a dus pe… apa sîmbetei. De ce?! Pentru că avem un Guvern care scoate lumea la capătul răbdării, iar oamenii nu mai găsesc soluții decît să blocheze drumuri naționale ca să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă agricultorii. Anume aceste persoane și cei plecați peste hotare mai țin Moldova la suprafață, dar nu Guvernul și clasa politică”, semnala, pe o rețea de socializare, avocatul Victor Panțîru, care venea în acea zi de la Chișinău la Ungheni, pentru un proces de judecată.
Cele cîteva sute de persoane ce au ieșit la protest au cerut, ca și anterior, subvenții mai mari, taxe mai mici sau, mai pe scurt, o atitudine cu adevărat respectuoasă față de cei care hrănesc țara.
”Recunoaștem că am încălcat legea, blocînd traseul, dar vreau să spun cu toată responsabilitatea că protestatarii au avut un comportament civilizat, nu au fost semnalate nici un fel de incidente”, a subliniat unul dintre organizatori, Iurie Vrabie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”Uncalnis”, menționînd, totodată, că această acțiune a fost unica modalitate de a atrage atenția autorităților asupra problemelor cu care se confruntă agricultorii.
Protestul a fost de scurtă durată. Vor urma, însă, și altele, dau asigurări organizatorii. E posibil ca pe 16 mai, după finalizarea semănatului de primăvară, să fie organizat un miting de amploare la Chișinău. Pînă atunci, însă, urmează să aibă loc întîlniri ale reprezentanților Asociației ”UniAgroProtect”, ai Federației Naționale a Fermierilor, ai altor organizații din domeniu, cu oamenii din teritoriu.
”Noi nu putem să mergem mai departe, dacă nu vom mobiliza celelalte raioane care nu au participat, pe data de 15 aprilie, la proteste. Ar fi incorrect să supunem riscurilor unele și aceleași raioane”, se menționează într-o scrisoare adresată responsabililor de organizarea protestelor agricultorilor în localitățile din afara Chișinăului.
De notat că, din regiune, doar Ungheniul s-a implicat plenar în protestele respective, dar și aici o bună parte dintre agricultori au fost destul de pasivi.
”Exact ca în bancul următor: la radio ”EvroSoiuz” se anunţă: ”Stimaţi tovarăşi ascultători, peste cîteva clipe va fi apă caldă! Pic-pic-pic. Stimaţi tovarăşi ascultători, a fost apă caldă!”. Ori protestați, ori ba? ”, a scris pe o rețea de socializare cineva cu numele Alina Sergheevna. Altcineva, Dorin Cliciuc, a adăugat: ”Nu înțeleg logica celor care blochează drumurile, parcă cei care au nenorocul să meargă pe acolo sînt vinovați de problemele lor…”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *