E prea devreme să se pună cruce pe Cornova
Chiar dacă situaţia demografică a satului Cornova nu este dintre cele mai bune, secretarul consiliului local, Nina Jantovan, este optimistă în ceea ce priveşte viitorul localităţii.
„Avem circa 200 de tineri în sat. Avem multe familii tinere, cu cîte doi-trei copii”, spune dînsa, ca apoi să concluzioneze: „Nu putem spune că satul îmbătrîneşte. Potrvit vîrstei medii a localnicilor, sîntem undeva pe la mijloc”.
În anul 2010, la Cornova s-au născut cinci copii, fiind înregistrate însă 22 de decese. În primele trei săptămîni ale anului curent, a fost înregistrată deja o naştere şi două decese. Pînă la finele anului se prevăd încă 4-5 naşteri, susţine Nina Jantovan. Iar decese… Numai unul Dumnezeu ştie. Potrivit dînsei, mor şi bătrîni, dar şi multe persoane de vîrstă medie. În 2010, bunăoară aproape jumătate din cei decedaţi aveau vîrsta de pînă la 60 de ani.
La ora actuală, satul numără 1080 de suflete, cu peste 200 mai puţin decît în vremurile bune. Deci, „e prea devreme să se pună cruce pe Cornova”, spune secretarul consiliului local. În gimnaziul din sat învaţă 154 de copii, alţi circa 60 fiind înscrişi la grădiniţă.
Referindu-se la numărul mic de căsătorii – doar tei înregistrate în anul 2010, Nina Jantovan a remarcat că situaţia nu este chiar atît de gravă cum s-ar părea. Foarte multe cupluri preferă să trăiască în concubinaj. „Nicidecum nu pot să-i conving să-şi oficializeze căsătoria”, spune dînsa. Tinerii se cunună la biserică şi „uită” că ar mai trebui să treacă pragul primăriei pentru a-şi înregistra căsătoria. Astfel trăiesc ani buni, aduc pe lume copii, fac gospodărie comună.
Satul continuă să-şi scrie istoria. În acest an, se împlinesc 80 de ani de la cercetările efectuate aici de către ecipele marelui sociolog Dimitrie Gusti, care s-au încununat cu o amplă monografie, astfel făcînd ca satul Cornova să fie unul dintre cele mai cunsocute în lumea ştiinţifică internaţională.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns