Azaleea – Doctor Plant
Dacă dorești să îți înfrumusețezi locuința cu ajutorul plantelor de interior, azaleea reprezintă soluția perfectă.
Dezvoltîndu-se sub forma unui arbust, Azaleea (Rododendron) se remarcă prin florile sale.
Pretenţiile pentru căldură sînt diferite, în funcţie de stadiul de creştere al plantei, de executarea anumitor lucrări şi de nivelul celorlalţi factori de mediu.
Temperatura convenabilă pentru creştere este de 22-25 grade C – ziua, şi 16-18 grade C noaptea. Creşterea este mult încetinită sub temperaturi de 13 grade C. Temperatura substratului şi a apei are o importanţă egală cu cea a aerului.
Udarea plantei cu apă rece are drept consecinţe apariţia de cloroze şi încetinirea creşterii.
Intensitatea şi durata luminii influenţează creşterea azaleei. Este evident că şi calitatea luminii influenţează creşterea plantei. Apa este un factor extrem de important în cultura de Azaleea. Mai ales vara, necesită multă apă, substratul nu trebuie să se usuce niciodată. Apă dură se dedurizează, apa de ploaie este ideală.
Substratul de cultură trebuie să aibă un conţinut ridicat în materie organică şi capacitate mare de reţinere a apei. El se alcătuieşte din turbă, scoarţă de copaci, cetină de brad, bălegar.
Înmulţirea se poate face prin altoire sau prin butaşi semi-lemnosi. Butaşii, lungi de 3-4 cm se recoltează în lunile ianuarie-februarie, din vîrfurile lăstarilor şi se înrădăcinează în nisip. Înrădăcinarea este foarte dificilă, de aceea este bine să se folosească în acest sens hormoni rizogeni.
Fertilizarea se aplică cu soluţii minerale în concentraţie redusă.
Dupa trecerea florilor, dacă este cazul, se face transplantarea în ghivece mai mari. În general, este bine să nu se folosească vase prea mari şi, mai ales, să nu fie prea înalte. În luna mai, se fac tăierile de corecţie a plantei. În primul rînd se elimină florile trecute, aplicîndu-se tăietura sub ele. Lăstarii lacomi, subţiri, prost plasaţi se înlatură.
Vara se efectuează următoarele lucrări de îngrijire: udarea prin pulverizare, umbrirea prin amplasarea plantei într-un loc ferit de insolaţie, îngrăşarea în cîteva etape (3-6) şi eventula combatere a bolilor şi dăunătorilor.
Toamna se face transferarea plantei în locuri răcoroase şi luminate pentru parcurgerea perioadei de repaus. Prin aceste lucrări, Azaleea se pregăteşte pentru o nouă înflorire către primăvara anului viitor.
Andrei Struc
Lasă un răspuns