Merele, delicii de toamnă cu beneficii pentru sănătate
Merele se numără printre cele mai sănătoase fructe și printre preferatele multoir persoane. Se spune că un măr ține doctorul la distanță. Sînt bogate în antioxidanți, flavonoide și fibre dietetice sînt un izvor de sănătate, conțin vitamina C, complexul de B-uri, fibre alimentare, fitonutrienți și minerale, cum ar fi calciu, potasiu, fosfor etc.
Merele previn atacurile de astm. Reduc riscul de accident vascular cerebral.
Persoanele care au diabet zaharat știu că merele reprezintă un pion principal în lupta cu aceasta afecțiune metabolică. Fitonutrienții din mere ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge în mai multe moduri. Este important să consumați merele cu tot cu coajă.
Previn constipatia și combat oboseala. Merele proaspete conțin atît fibre solubile, cît și insolubile, care ajută tranzitul intestinal. În plus, deoarece conțin pectină, ajută la controlul mirosului neplăcut din gură.
Merele mențin sănătatea neurologică. Fructele conțin un antioxidant ce reduce moartea celulară, cauzată de oxidarea și inflamația neuronilor, potrivit unui studiu. Și tot merele previn formarea calculilor biliari, motiv pentru care medicii recomandă o dieta bogată în fibre, pentru a ajuta la controlul nivelului de colesterol și al greutății.
Detoxifierea organismului poate fi făcută și cu ajutorul merelor. De asemenea – și întărirea imunității. Merele roșii sînt foarte indicate la fortificarea sistemului imunitar, dar și atunci cînd o persoană este stresată.
Lasă un răspuns