VIDEO | Un inspector de patrulare din Ungheni a refuzat mita de 3 000 de lei
În acest weekend, în cadrul acțiunilor de prevenire a fenomenului infracțional și contravențional organizate în orașul Ungheni, un polițist a stopat un automobil de model „BMW 525”, condus de un bărbat de 38 de ani, originar din același oraș.
În timpul documentării șoferului, inspectorul a simțit miros de alcool și i-a cerut acestuia să treacă testarea alcoolscopică sau examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate.
Conducătorul auto a refuzat categoric să fie examinat, comportându-se agresiv și ultragiind polițistul, ca mai apoi să-i propună 500 de lei pentru a-l lăsa să plece.
După ce polițistul a refuzat orice acțiune de corupere, bărbatul a abandonat mașina și a fugit într-o direcție necunoscută. În timp ce automobilul acestuia a fost reținut la parcarea specială din orașul Ungheni, la fața locului a apărut și șoferul care a încercat din nou să corupă inspectorii de patrulare, propunându-le deja suma de 3 000 de lei. Pentru a demonstra că are asupra sa banii pe care tinde să-i ofere, acesta a scos dintr-o geantă câteva bancnote a câte 200 de lei, punându-le pe capota din spate a mașinii de patrulare.
Polițiștii i-au explicat bărbatului, că acțiunile sale sunt ilegale și că este pasibil de răspundere penală pentru corupere activă.
În baza acestui caz au fost pornite 2 procese penale pe bănuiala rezonabilă de comitere a infracțiunilor prevăzute de art.264.1.alin.3 din Codul Penal al RM „Refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică…” și art.325 din Codul Penal al RM „Coruperea activă”.
Conducătorul auto ar putea sta până la 6 ani după gratii, să fie privat de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani sau să achite o amendă de până la 93 000 de lei.
Amintim, că anul acesta a fost demarat un nou proiect anticorupție, cu scopul sensibilizării societății cu privire la riscurile ce pot surveni în urma actelor de corupție și sporirea transparenței în activitatea subdiviziunilor MAI. Astfel, cîteva tipuri de abțibilduri cu mesaje de descurajare a coruperii active, au fost distribuite și aplicate în inspectoratele teritoriale și posturile locale ale poliției din toate regiunile Republicii Moldova, dar și în oficiile poliției de frontieră. Asemenea mesaje se regăsesc și în mașinile INP- „Dacă oferi mită unui angajat al statului, riști până la 6 ani de închisoare” .
Sursa: igp.md
Lasă un răspuns