Munca la negru mai este actuală
”Cu părere de rău, munca la negru continuă să se practice la noi”, recunoaște Ion Fisticanu, șeful Inspectoratului teritorial de muncă din Călărași. Cauza este arhicunoscută, iar dînsul o califică prin două cuvinte: ”evaziuni fiscale”.
|Anul trecut, a intrat în vigoare o nouă lege privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Astfel, Inspectoratul muncii nu mai are dreptul să efectueze controale inopinate. ”Sîntem în drept să facem controale numai dacă acestea sînt înregistrate în registrul de stat al controalelor”, a explicat Ion Fisticanu. Potrivit dînsului, din cauza acestei legi, numărul cazurilor de muncă la negru a scăzut, în acest an înregistrîndu-se doar 16 în toate cele trei raioane: Ungheni, Nisporeni, Călărași. În schimb, în anii precedenți erau depistate sute de asemenea cazuri.
”Noi elaborăm un plan al controalelor, pe care îl facem cunoscut on-line. Înainte de a merge la control, sîntem obligați să anunțăm agentul economic cu cîteva zile înainte. Astfel, cînd ajungem la destinație, nu mai este prezent nici un lucrător angajat neoficial”, spune șeful Inspectoratului teritorial de muncă.
Cele mai multe cazuri sînt totuși depistate în agricultură, comerț, construcții. ”Dacă, mai înainte, practicam raidurile, acum, conform legislației, nu avem dreptul s-o facem”, adaugă Ion Fisticanu. Cele 16 cazuri care au fost depistate în acest an s-au datorat unor petiții, a menționat dînsul. În caz contrar, probabil, tabloul era unul perfect în ceea ce privește angajarea oficială la serviciu.
Lasă un răspuns