Mîinile curate salvează vieţi
Știați că există o zi internaţională a spălatului pe mîini? Ea se marchează anual la 15 octombrie prin promovarea importanţei igienei corecte şi spălatului pe mîini, în special în rîndul copiilor. Deşi trăim într-o societate relativ preocupată de curăţenie, uităm să aplicăm un principiu fundamental de igienă, cum e spălatul pe mîini.
Spălatul mîinilor cu săpun poate salva vieţile a peste un milion de copii în fiecare an. Zilnic, în întrega lume, peste 5000 de copii, cu vîrsta de pînă la 5 ani, decedează din cauza unor boli diareice. UNICEF susţine că jumătate din aceste decese ar putea fi evitate, dacă micuţii ar fi învăţaţi să se spele pe mîini cu săpun înainte de masă şi după ce merg la WC.
Spălatul sistematic pe mîini, un gest atît de simplu şi banal, reprezintă cea mai eficientă cale de a preveni şi a stopa răspîndirea infecţiilor.
În ce situaţii trebuie de spălat mîinile cu săpun?
– după ce aţi folosit WC-ul;
– înainte de a găti bucate;
– înainte de a lua masa;
– după ce aţi mîngîiat animalele, inclusiv cele de companie;
– după ce aţi vizitat un bolnav;
– după ce aţi tuşit sau strănutat;
– după schimbarea scutecelor la copii;
– după utilizarea transportului comun.
Cum trebuie de spălat corect mîinile?
Mîinile se spală cu săpun cel puţin 20 de secunde, pe faţă şi pe dosul mîinii, pe degete şi între degete. Spălatul mîinilor trebuie să devină o rutină în programul copiilor de zi cu zi. Igiena mîinilor se menţine şi prin întreţinerea unghiilor, deoarece sub acestea se acumulează praf, microbi, ouşoare de helminţi şi alţi paraziţi. Unghiile trebuie tăiate cît mai scurt, la 1-2 săptămîni.
Pentru a vă asigura că mîinile copilului sînt spălate cît mai des, spălaţi-vă mîinile alături de copil de cîteva ori pe zi.
Centrul Sănătate Publică Ungheni, secţia promovarea sănătăţi
Lasă un răspuns