Roada la struguri: mai puțină, dar mai bună

În fotografie: Vor ajunge oare acești struguri în butoaie?

În fotografie: Vor ajunge oare acești struguri în butoaie?
În fotografie: Vor ajunge oare acești struguri în butoaie?

În acest an, gospodarii din regiune vor umple mai puține poloboace cu vin, dar de o calitate, se pare, mai mult decît bună. Roada se arată mai slabă decît anul trecut, în schimb materia primă este de o calitate înaltă. Așa au declarat pentru ”Expresul” șefii celor trei direcții agricultură din regiune.
CĂLĂRAȘI
Cel mai devreme, de pe 15 septembrie, au început să-și strîngă roada călărășenii. E și firesc să fie așa, căci ei dețin cea mai mare suprafață de viță de vie în regiune, circa 5700 hectare de soiuri tehnice. Anatol Vulpe, șeful Direcției Agricultură, relații funciare și cadastru Călărași, susține că, zilele acestea, circa 100 de tone de struguri proaspăt culeși din podgoriile de la Țibirica, Meleșeni și Bravicea au luat calea, direct din cîmp, spre Moscova.
”Producătorii și-au vîndut marfa la un preț foarte bun, de 3,5 lei per kilogram”, ne-a comunicat dînsul. Asta, în condițiile în care toți se plîng de embargoul rusesc! ”Din fericire, asupra strugurilor embargoul nu s-a extins”, explică șeful direcției agricole călărășene.
Cei care nu doresc să-și lase roada pe cîmp o pot vinde și fabricilor de vinuri din raion. Ce-i drept, la un preț mult mai mic, între 2,2 și 2,5 lei pentru un kilogram. Aceste prețuri îi nemulțumește pe producători. Ei susțin că asta ar însemna să-și dea de pomană strugurii obținuți cu atîta trudă.
Directorii fabricilor de vin, la rîndul lor, au argumentele lor. Ei afirmă că au rămas cu vinul de anul trecut nevîndut și, în asemenea condiții, nu-și pot permite să ofere un preț mai mare pe strugurii din acest an.
”Nu știm cum să procedăm cu vinurile rămase în stoc. Ne-am decis cu greu să achiziționăm struguri și în acest an”, a declarat Tudor Țaga, directorul fabricii de vin din Bravicea. Dînsul susține că embargoul rusesc, impus la vinurile moldovenești, a afecat semnificativ întreprinderea pe care o gestionează, iar ”românii și belorușii, deși au promis că vor cumpăra vinuri, deocamdată, nu vin”. ”Europa e doar cu promisiuni. Nu știm ce ne așteaptă”, a conchis el.
Pe de altă parte, Petru Aghinie, directorul fabricii de vin de la Sadova, vorbește cu optimism despre situația actuală în domeniul vini-viticol.
”Atîta timp cît va fi soare pe cer, noi vom continua să lucrăm”, ne-a spus dînsul, dînd de înțeles că nu are de gînd să lase mîinile în jos, ci va încerca să se orienteze către alte piețe. La fel ca și colegul său de la Bravicea, Petru Aghinie mai are în stoc circa 1500 tone de vin roșu și alb de anul trecut. ”Producția noastră este de o calitate superioară, dar sîntem nevoiți să o vindem la un preț de nimic”, a accentuat dînsul, specificînd că un litru de vin roșu, la ora actuală, se vinde cu doar 5,5 lei, iar cel alb – cu 6,5 lei.
NISPORENI
Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni, ne-a comunicat că  recoltarea strugurilor de soiuri tehnice a început la 22 septembrie. Podgoriile nisporenenilor se întind pe o suprafață totală de circa 4000 de hectare.
Potrivit dînsului, bucuria viticultorilor privind calitatea înaltă a strugurilor este umbrită, în aceste zile, de prețurile mici de achiziție, oferite de fabricile de vin din raion. Acestea variază între 2 și 2,2 lei per kilogram.
”Noi ne-am decis în ultimul moment să achiziționăm vreo 300 de tone de struguri. Avem încă 100 mii de  decalitri de vin rămas din roada anului trecut”, ne-a mărturisit Valentin Butnaru, directorul fabricii de vin ”Maurt-Nisporeni”. Toate speranțele dînsului în legătură cu comercializarea producției vitivinicole țin, în prezent, de piețele Uniunii Europene, unde visează să ajungă.
”Nis-Struguraș”, o altă întreprindere de producere a vinurilor, dar spumante, va achiziționa circa 2 mii de tone de struguri. În prezent, spumantele produse aici nu au acces pe piața rusească, dar se vînd deja în Polonia și chiar in Nigeria, o țară de pe continentul african.
”Anual, fabrica noastră produce aproximativ 2 milioane de sticle de vin spumant”, ne-a spus Mihai Ghimbra, directorul întreprinderii, specificînd că o parte din producție ajunge și pe mesele moldovenilor, mai ales la sărbătorile de iarnă, care sînt de neconceput fără o sticlă de vin spumant.
Vinul bun este solicitat oricînd și oriunde. La această concluzie a ajuns și Nicolae Timofte, directorul fabricii de vin ”Barza neagră” din Iurceni. Dînsul ne-a anunțat că stocurile de vin din anul trecut au fost epuizate.
”Am vîndut producție în sumă de 17 milioane de lei”, a subliniat cu satisfacie. Vinificatorul de la Iurceni și-a exprimat încrederea că nici vinul din roada acestui an nu se va reține mult în butoaiele de la fabrică. ”Avem contracte cu firme serioase din Lituania, dar și din R. Moldova”, explică Nicolae Timofti, după care punctează: ”Pentru cei care  muncesc embargoul rusesc nu este o piedică în calea dezvoltării afacerii lor, ci, dimpotrivă, un stimulent de căutare a noi soluții, noi piețe, noi parteneri de afaceri”.
UNGHENI
Viticultorii ungheneni au dat start recoltării abia la începutul săptămînii curente. Ei au de cules strugurii de pe 2200 de hectare.
Viorel Scutaru, șeful Direcției agricultură și alimentație, susține că, în acest an, producătorii din raion vor fi nevoiți să-și prelucreze materia primă în condiții casnice sau să o vîndă la vecini, adică fabricilor de vin din Călărași sau Nisporeni. Asta, pentru că unica fabrică de aici, ”Ungheni-Vin”, are propriile podgorii și nu mai are nevoie să cumpere struguri de la micii producători.
Viorel Scutaru și-a exprimat, totuși, încrederea că viticultorii ungheneni nu-și vor lăsa roada să se strice pe deal, ci vor face din ea un vin bun, de calitate, demn de cele mai înalte aprecieri la toate concursurile vinurilor produse în condiții de casă.
struguri


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *