Cu ce se mîndresc și ce-și doresc șefii întreprinderilor silvice din regiune?
Pe 20 septembrie, a fost marcată Ziua profesională a silvicultorului. Cu această ocazie, am adresat cîte patru întrebări, aceleași pentru fiecare dintre cei trei directori ai întreprinderilor silvice din regiune: Chiril Coșeru din Călărași, Vasile Marian din Nisporeni și Nicolae Lăpteanu din Ungheni.
Iată întrebările:
1. Ce înseamnă pădurea pentru un silvicultor?
2. Care-i satisfacția dumneavoastră cea mai mare în ajunul sărbătorii profesionale?
- Ce vă îngrijorează cel mai mult?
4. Ce vă propuneți să realizați pînă la următoarea sărbătoare profesională?
Chiril Coșeru, șeful Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură din Călărași
1. Nu-mi imaginez că aș putea întîlni măcar un om pe planetă, care ar zice că nu-i place pădurea. Pentru mine ea este locul unde acumulez energie pozitivă, unde redobîndesc liniștea sufletească. Pădurea este o gură de rai, moștenită pentru a fi transmisă urmașilor noștri.
2. În orice activitate, fiecare dintre noi trebuie să aibă, mai întîi de toate, vocație. Pe lîngă remunerarea materială, e necesară, totuși, și satisfacția morală. Mă bucur să constat că silvicultorii călărășeni întîmpină sărbătoarea profesională cu realizări frumoase. Toate sarcinile puse în fața lor au fost realizate cu succes pînă la ora actuală.
3. Grijile noastre cotidiene țin, în primul rînd, de combaterea tăierilor ilicite a arborilor în creștere, de apărarea faunei pădurilor noastre și de combaterea altor contravenții silvice.
Un motiv de îngrijorare mai constituie și deficitul de brațe de muncă la executarea lucrărilor silvice în întreprindere. Să știți că aceste lucrări au loc în condiții foarte complicate și sînt slab remunerate. Tehnica și mecanismele cu care lucrăm sînt depășite de timp, astfel că este necesar să investim mijloace financiare pentru procurarea utilajelor moderne. Pentru că sîntem la autofinanțare, întreprinderea ”trăiește” din ceea ce produce. Principala sursă de finanțare continuă să rămînă comercializarea producției forestiere și, ca rezultat, în perioada ianuarie-iunie, cînd populația este deja asigurată cu lemne de foc, întreprinderea se pomenește într-un deficit financiar total.
4. Sarcina principală a Întreprinderii pentru silvicultură Călărași este să îmbunătățim la maximum calitatea gospodăririi fondului forestier din gestiune. Cu alte cuvinte, trebuie să ajutorăm regenerările naturale prin semințe și să promovăm speciile autohtone, cum a fi: stejarul și gorunul. Deși raionul Călărași, prin gradul de împădurire, depășește de peste două ori media pe republică, atingînd circa 29%, totuși una dintre sarcinile primordiale de perspectivă rămîne extinderea suprafețelor cu vegetație forestieră, prin împădurirea terenurilor degradate și expuse eroziunilor permanante și a celor impracticabile pentru agricultură.
Mi-ași dori ca, pînă la următoarea sărbătoare profesională, să înlăturăm toate neajunsurile pe care le avem, să achităm salariile la timp, dar și defalcările în bugetul statului și în fondul social.
Vasile Marian, directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Nisporeni-Silva”
1. Pădurea pentru un silvicultor adevărat este totul. Fără pădure nu am exista noi, silviculturorii, dar nu ar exista nici omul. Se știe că primele așezări omenești au fost amplasate în păduri sau în vecinătatea imediată a pădurii, căci pădurea le asigura hrana și adăpostul necesar.
2. Pe parcursul a opt luni din anul curent, veniturile acumulate au constituit circa 6000 mii lei sau 76% față de plan; a fost realizată producție lemnoasă în volum de 8500 metri cubi; a fost realizată producție nelemnoase de circa 400 mii lei sau 75% față de plan.
Totodată, au fost efectuate lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafață de 194 ha, au fost efectuate lucrări de completare a culturilor silvice din anii precedenți pe o suprafață de 23 ha.
La capitolul Produsele lemnoase ale pădurii au fost efectuate lucrări de îngrijire și conducere pe o suprafață de 955 ha, cu extragerea unui volum total de 10118 metri cubi, ceea ce constituie 98% față de plan. Tăieri de produse principale au fost efectuate pe 156 ha cu recoltarea unui volum total de 8117 metri cubi sau 100 % față de plan.
În anul curent, în fondul forestier gestionat a fost efectuată combaterea aeriană a dăunătorilor filofagi ai pădurii pe o suprafață de 830 ha, fiind astfel diminuate focarele de dăunători și îmbunătățită starea fitosanitară a păduriloir.
Toate aceste lucrări sînt menite să asigure continuitatea și stabilitatea pădurilor aflate în gestiune. Iar pădurea este baza unui mediu ambiant sănătos și stabil.
3. Ca în orice activitate, există și unele dificultăți, probleme. Dar nu ne plîngem. Lucrările se execută în termenii stabiliți și cu rezultate bune. O necesitate ar fi dotarea cu tehnică specială pentru executarea lucrărilor de pregătire a solului pe terenurile unde se planifică crearea noilor păduri. Tehnica existentă este învechită.
4. Mi-aș dori să ajungem în familia silvicultorilor europeni. Aș dori ca guvernarea să acorde mai multă atenție fondului forestier, în special în ceea ce privește susținerea financiară și adoptarea unor legi noi, care să susțină și să garanteze protecția socială a angajaților implicați la paza pădurilor.
Nicolae Lăpteanu, directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Silv-Centru” din Ungheni:
1. Pădurea este sănătate, frumusețe, viitor. La ora actuală, pe umerii silvicultorilor este pusă sarcina de a păstra și îngriji acest patrimoniu. Cel ce nu se descurcă, nu are ce căuta în domeniul silviculturii.
2. Poate nu sînt prea modest, dar pot spune că, în ultima perioadă, s-au făcut multe lucruri frumoase. Întreprinderea pentru silvicultură ”Silva-Centru” se numără printre cele mai exemplare din republică după indicii economico-financiari înregistrați în ultimii trei ani. La momentul actual, nu avem datorii nici la salariu, nici la bugetul consolidat de stat, nici la agenție.
În acest an, s-au făcut reparații capitale a sediilor ocoalelor silvice Cornești și Sculeni, a sediului pepinierei silvice. În toamna aceasta, mai este planificată și reparația sediului central al întreprinderii, dar și procurarea unui plug care ne va fi de folos la pregătirea solului pentru plantare pe terenurile degradate.
Trebuie să menționez că toate realizările noastre se datorează efortului comun al colectivului, dar și unei gestionări eficiente a surselor financiare.
3. Ne îngrijorează temperaturile excesiv de mari și seceta din ultimii ani, care afectează foarte mult pădurea. Există probleme și cu forța de muncă. Mă refer, în special, la muncitorii sezonieri, care sînt la mare căutare. Este foarte greu să găsești oameni la plantări, la colectarea semințelor și la alte lucrări silvice.
4. Ne dorim să extindem fondul forestier, să asigurăm o pază bună a celor 13074 ha de pădure, pe care le avem în gestiune la ora actuală, să indentificăm posibilitățile de atragere a investițiilor prin intermediul proiectelor. Pentru a obține rezultate în acest sens, cred că este nevoie nu numai de implicarea nemijlocită a silvicultorilor, ci și de stabilirea unor relații de colaborare cu cetățenii și administrațiile publice locale.
Lasă un răspuns