Tot mai multe incendii din cauza secetei și neatenției

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

În ultimele două luni, Unitatea de Salvatori şi Pompieri  Nisporeni a avut de lucru ca niciodată. În această perioadă, au fost înregistrate 40 de intervenţii, dintre care 31 – în cazul arderii gunoiului și ierbii uscate.
Pompierii povestesc despre un caz ieșit din comun. S-a întîmplat la Soltăneşti, pe 8 septembrie. Cineva a dat foc unei gunoişti din apropierea fermei de porci. Din cauza iresponsabilității acelei persoane, focul s-a extins asupra unor ţevi de irigare ce urmau a fi instalate în sol din banii  poporului american. Nu au mai ajuns să slujească oamenilor, fiind distruse de incendiu. Astfel, au fost aruncate în vînt circa 65 mii de lei.
Un caz revoltător a avut loc și pe 11 septembrie, cînd s-a produs un incendiu la o stînă de oi din regiunea Chivireşti din Nisporeni. De la un cotlon defect, unde se prepara hrana, a pornit un foc care, dacă nu interveneau pompierii, ar fi făcut ravagii. Incendiul s-a extins asupra adăpostului pentru animale şi a unor şoproane din apropiere. În preajmă erau aproximativ 6000 de baloţi de furaje, tehnică agricolă şi alte bunuri, în sumă de circa 530 mii lei, care au fost salvate.
În total, în această perioadă, pagubele materiale, provocate de incendii în raionul Nisporeni, au ajuns la 124 mii 886 lei. Totodată, pompierii au reușit să salveze bunuri în valoare de 950 mii lei.
”Cetăţenii tratează, de cele mai multe ori, cu indiferenţă acest aspect și, în consecință, au loc numeroase incendii și pierderi considerabile”, afirmă Grigore Rîlea, șeful Serviciului Apărare împotriva Incendiilor Nisporeni.
Totodată, dînsul a făcut un apel către nisporeneni, și nu numai, să fie atenți cu focul.
Stimați cetățeni!
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe teritoriul republicii, din cauza stabilirii îndelungate a deficitului semnificativ de precipitații (secetei),se prevede pericol excepțional de incendiu – clasa V.
 Riscuri: 
– este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetație forestieră, locuințelor și anexelor gospodărești.
Se recomandă:
– evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată, mai ales atunci cînd sînt amplasate în apropiere păduri, plantații sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
– restricționarea efectuării lucrărilor care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălziri excesive.
În contextul celor expuse, Secția Situații Excepționale Călărași vă recomandă să respectați regulile elementare de apărare împotriva incendiilor. Țineți minte: marile incendii se nasc din scîntei mici.
Vasile Zaharia,
șeful Secțieei Situații Excepționale Călărași


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *