Demni urmași ai Mariei Drăgan
Au intrat în cursă 15 concurenți. Toți buni și foarte buni. Au ieșit învingători mult mai mulți – sute de spectatori, dar și muzica populară în general.
La Bălănești s-a desfășurat ediția a VII-a a Festivalului-concurs național al interpreților cîntecului folcloric ”Maria Drăgan”. Personalități marcante au fost prezente, în ziua de 28 august, în casa de cultură din localitate. Printre ele – Monica Babuc, ministrul Culturii, dirijorii Ion Dascăl și Petre Neamțu, ambii artiști ai poporului, Veta Ghimpu-Munteanu, realizatoare de emisiuni muzicale la Radio Moldova, Constantin Bahrin, interpret de muzică populară din Iași…
Numele sonore nu i-au intimidat pe aspiranții la titlul de laureat al Festivalului ”Maria Drăgan”. Nu întîmplător, Monica Babuc a menționat, cu referire la prestația acestora, că ei sînt ”urmașii demni ai Mariei Drăgan”.
Cel mai tînăr participant la festival, Tudor Bilețchi din orașul Cornești, Ungheni, în vîrstă de doar 15 ani, a obținut premiul I, în valoare de 3500 lei, oferit de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Un premiu important a rămas și la Bălăurești. O mult mai tînără consăteanscă de-a Mariei Drăgan, Adelina Bătrînu, a reușit să se claseze pe locul III, fapt pentru care Secția Cultură și Turism Nisporeni i-a înmînat 1000 de lei.
Premiul mare, în valoare de 5000 de lei, a plecat, în acest an, la Sîngerei, în satul Coșcodeni.
”În Republica Moldova talentele nu au secat și nu vor seca niciodată”, a fost concluzia ministrului Culturii, la final de festival.
De notat că interpreții-concurenți au fost acompaniați de către orchestra ”Busuioc moldovenesc”, condusă de Mihai Amihalachioaie, maestru în artă, el și președintele juriului.
Festivalul ”Maria Drăgan” este unul bienal și se desfășoară, de fiecare dată, la baștina celei care a dus faima cîntecului popular departe în lume – la Bălăurești. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2000. Primarul localității, Boris Jitari, a remarcat că, datorită acestui festival, satul e cunoscut atît în R.Moldova, cît și în România. ”Sîntem mîndri că Bălăureștiul a dat lumii o asemenea personalitate”, a mai spus dînsul.
Lasă un răspuns