Scandal la Peticeni. Pe de o parte – creștinii ortodocși, pe de alta – baptiștii
O biserică baptistă din Chișinău și-a propus să organizeze la Peticeni o tabără de zi pentru copiii din sat. Localnicii spun că aici erau organizate numeroase programe distractive, dar și lecții moral-spirituale, prin care se promova religia baptistă. Tabăra nu avea nici un fel de autorizație de lucru cu copiii.
Tabără pentru copii?
”Mă duceam, într-o dimineață, la serviciu. La un moment dat, mi-a atras atenția stadionul din sat, unde se petreceau lucruri curioase. Am trimis un coleg să vadă ce se întîmplă acolo”, povestește Iulia Lozinschi, directoarea gimnaziului. S-a aflat că este vorba de o tabără de zi pentru copii. Atunci cînd directoarea a solicitat de la organizatori autorizația de activitate cu copiii, aceștia au refuzat s-o prezinte. ”Mi s-a părut suspect și imediat am apelat la primar. Am organizat o comisie specială, la care i-am invitat și pe organizatori”, mai povestește directoarea gimnaziului.
La cererea comisiei de a prezenta o autorizație, dar și un act de identitate, aceștia iarăși au refuzat, limitîndu-se să se prezinte doar verbal. Au început discuțiile în contradictoriu, dar și un schimb dur de replici.
Vinovat fără vină
Primarul de Peticeni, Gheorghe Zinovei, ne-a spus că era la curent cu faptul că în sat va fi organizat un anumit tip de activități, dar nu de acest gen. ”Cînd m-au contactat, mi-au spus că vor să organizeze niște competiții sportive pentru copiii noștri. Am acceptat, pentru că am vrut ca, pe timp de vară, copiii din sat să aibă și ei o ocupație”, afirmă primarul, după care accentuează: ”Abia mai tîrziu am aflat că ei, de fapt, promovează alte valori religioase și imediat m-am și implicat”. Iată așa, vrînd să facă un gest frumos pentru copiii din localitate, Gheorghe Zinovei a nimerit în mijlocul unui scandal. ”Reiese că eu sînt vinovat de toate, chiar dacă nu am nici o vină, pentru că nu am știut ce va fi cu adevărat”, spune dînsul, apoi adaugă: ”Pînă la urmă, în zilele noastre fiecare om este liber să aleagă orice religie vrea”.
”Furtuni” și disensiuni
Scandalul a durat cîteva zile. S-a implicat întreaga comunitate: și adiministrația locală, și părinții, și polițistul de sector, dar și preotul. ”M-am implicat, pentru că lumea era prea revoltată și îmi era frică să nu să se termine cu mult mai rău”, a declarat pentru ”Expresul” preotul din Peticeni, Gheorghe Pascal. Fiind întrebat dacă, în acest caz, nu este vorba de o discriminare a celor care promovează alte culturi religioase, părintele a răspuns: ”Din start, ei au mers cu șiretlicuri, au lipit anunțuri false pe stîlpi, informînd populația că este vorba de o tabără de zi. Nu au spus nici un cuvînt despre religia pe care o promovează. Apoi, după ce au reușit să atragă copiii în această tabără, ei au încercat să le cultive alte valori spirituale”.
Fiind trași pe sfoară, părinții și-au dat acordul, în scris, ca copiii lor să frecventeze tabăra de zi. În plus, susțin localnicii, organizatorii au știut cum să-i ademenească pe copiii: le-au oferit, pe timpul zilei, dulciuri, fără să respecte normele sanitar-igienice. După ce comunitatea s-a revoltat, ei au plecat de unde au venit. ”Am impresia că au venit special să stîrnească furtuni în satul nostru, pentru că, de regulă, noi sîntem oameni pașnici”, a mai spus preotul.
Inițiativa – de la o tînără fată
Potrivit directoarei gimnaziului, Iulia Lozinschi, inițiativa de a organiza tabăra respectivă la Peticeni a venit de la… o tînără care, de curînd, și-a schimbat religia. ”Este o elevă exemplară, cu note bune la învățătură. Nu știu de ce a hotărît să se implice în așa tip de acțiuni”, spune dînsa. Chiar dacă s-a discutat cu fata, în dorința de a o readuce, vorba directoarei, pe calea cea dreaptă, ea a rămas pe poziția ei. ”Nu am de gînd să fac nimic, are părinți care ar trebui să fie responsabili de fiica lor”, a făcut o remarcă Iulia Lozinschi.
Ba sau da?
Scandalul a trecut, nu și remușcările. Directoarea gimnaziului vrea să apeleze, acum, la ajutorul unui jurist, care să-i explice dacă a procedat corect sau ba în acest caz. ”Dacă suntem, totuși, noi vinovați, am dori ca ceilalți să învețe de pe urma greșelilor noastre. Dacă nu, să știe cu toții că am procedat conform eticii profesionale”, concluzionează dînsa.
Reprezentanții bisericii baptiste nu au fost de găsit ca să-și expună punctul de vedere.
Satul Peticeni are puțin peste o mie de locuitori, marea majoritate dintre ei fiind creștin-ortodocși.
Lasă un răspuns