De cinci ani, în copacii de lîngă primărie

În fotografie: Bufnițele de la Boldurești Fotografie: Aliona Postu

În fotografie: Bufnițele de la Boldurești  Fotografie: Aliona Postu
În fotografie: Bufnițele de la Boldurești
Fotografie: Aliona Postu

O colonie de bufnițe și-a făcut viză de reședință, deja de vreo cinci ani, în pinii din fața primăriei din Boldurești. Deși obișnuiesc să trăiască în sălbăticie, iată că vreo 30 de exemplare de aceste păsări, iarnă de iarnă, încalcă legile naturii, alegîndu-și o locuință mai aproape de  lume.
Angajații primăriei sînt încrezuți că și în anul curent, odată cu răcirea timpului, bufnițele nu vor întîrzia să reapară în ”casele” lor.
”Bufnițele vin în fiecare iarnă aici și stau pînă în primăvară, apoi dispar pentru a reveni imediat ce se lasă frigul”, ne încredințează Elena Vrabie, secretarul Consiliului comunal Boldurești. De unde vin, de ce și-au ales anume acest loc – nimeni nu știe.
Din spusele Elenei Vrabie, bufnițele sînt niște ”vecine” exemplare, care nu fac gălăgie și nu le creează probleme nici funcționarilor primăriei, nici sătenilor. ”Ele sînt păsări de noapte, iar ziua stau liniștite pe crengi fără a scoate vreun sunet”, explică secretarul consiliului boldureștean.
Chiar dacă bufnițele au în popor o faimă rea – se zice că prevestesc ghinion – cele de la Boldurești au reușit, de-a lungul anilor, să-și cîștige o reputație publică favorabilă. Oamenii  susțin că, de cînd s-au stabilit aici bufnițele, nenorocul a ocolit sediul primăriei și nimic rău nu s-a întîmplat pînă acum. Ba dimpotrivă, Elena Vrabie consideră că bufnițele atrag doar priviri bune, iar pe viitor ar putea deveni o atracție a satului. ”Unele localități se mîndresc cu locuri frumoase, iar Boldureștiul s-ar putea mîndri cu bufnițele sale”, spune dînsa mai în glumă, mai în serios.
Trecătorii și, mai ales copiii, sînt încîntați de maiestuoasele păsări, a căror prezență nu mai miră pe nimeni. Mulți le fotografiază cînd stau nemișcate pe crengi, cu privirile înțepenite spre cei de jos. De hrănit însă nu prea le pot hrăni. Bufnițele își caută singure de-ale gurii, fiind niște vînători nocturni iscusiți. Ele se hrănesc, în mare parte, cu rozătoare, aducînd în acest sens încă un beneficiu oamenilor din vecinătate – îi scapă de șoareci și șobolani.
Chiar dacă, pînă la iarnă, mai este ceva timp, mulți dintre boldureșteni își așteaptă de pe acum oaspeții, în speranța că și în acest an vor avea posibilitatea să le admire.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *