Un clopot confecţionat la Ungheni, din deşeuri, a ajuns în colecţia unui chişinăuean
Directorul Centrului „Acces-Info” din Chişinău, Vasile Spinei, şi-a îmbogăţit impresionanta-i colecţie de clopote cu unul confecţionat la Ungheni. Fiind prezent, în calitate de invitat, la Balul de caritate organizat de Fundaţia Comunitară din Ungheni, pe 21 decembrie curent, dînsul a achiziţionat un clopot cu totul special, expus la Tîrgul caritabil de Crăciun 2011.
Achiziţia l-a costat 100 de lei, deşi clopotul a fost confecţionat din… deşeuri. „Nu contează materialul, ci istoria. Or, fiecare clopot din colecţia mea are o mică istorie. Clopotul pe care l-am cumpărat astăzi îmi va trezi amintiri de la Ungheni”, a declarat dînsul.
Vasile Spinei colecţionează clopote deja de trei ani, avînd în colecţia sa peste 130 de exemplare aduse din circa 60 de ţări ale lumii. Anterior, a mai achiziţionat un clopot de la Ungheni, acesta fiind din ceramică.
„Clopotele sînt simbolul deşteptării, reînnoirii şi optimismului. Este simbolul, de fapt, al profesiei de jurnalist”, a remarcat dînsul. De notat că Vasile Spinei este autorul şi promotorul Legii privind accesul la informaţie, iar pe vremuri a fost redactor-şef al ziarului „Viaţa satului”. În calitatea sa de director al Centrului „Acces-Info”, a instituit, cu şapte ani în urmă, un premiu special – Clopotul de bronz – care se decernează anual unor personalităţi şi instituţii „pentru consecvenţă şi curaj în promovarea accesului la informaţie”.
Autoarea clopotului achiziţionat de Vasile Spinei este Angela Ciornea, preşedinta AO „Creatorii” din Ungheni. „Nu m-am gîndit niciodată că lucrarea mea ar putea ajunge în colecţia cuiva”, s-a destăinuit dînsa, impresionată totuşi de ceea ce s-a întîmplat. La Centrul de creaţie a copiilor din Ungheni, unde este angajată, se lucrează deja de doi ani cu fîşii obţinute din pungile de plastic, pe care le găseşti la orice pas. Angela Ciornea ne-a spus că în acest răstimp au fost confecţionaţi şi fulgi de nea, şi puişori, şi clopoţei. Lucrul este mai complicat decît cu aţă, dar obiectele obţinute sînt foarte atrăgătoare. „Ar fi bine dacă ar exista la Ungheni un loc special amenajat, unde meşterii populari ar putea să-şi expună lucrările, ca acestea să poată fi văzute de un public cît mai larg şi chiar achiziţionate”, a remarcat dînsa.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns