Sănătatea, mai întîi de toate | Tu poţi controla astmul tău
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sînt înregistraţi circa 300 milioane de bolnavi de astm bronşic. În ultimii ani, se observă o întinerire a bolii, primele simptome fiind atestate la copii cu vîrsta de 2-3 ani. Astmul bronşic e de 300 de ori mai frecvent decît cardiopatia ischemică şi de 33 ori mai des decît cancerul pulmonar.
În raionul Ungheni sînt în evidenţă 312 pacienţi, numărul lor fiind în creştere. Un sfert dintre ei sînt copii.
Astmul bronşic e o maladie cronică inflamatoare a căilor respiratorii, ce se manifestă prin epizoade repetate de dispnee (greutate în respiraţie), accese de sufocare, tuse uscată, chinuitoare, mai frecvent noaptea şi dimineaţa. Predispoziţia ereditară la alergie este factorul de risc cel mai important în dezvoltarea astmului bronşic, dar şi acţiunea nefastă a alergenilor (praful menajer, de bibliotecă, blana animalelor, polenul etc.), fumatul activ şi pasiv, condiţiile meteo, factorii ecologici (produse cosmetice, detergenţi, produse chimice agricole, fum, gaze de eşapament, medicamente), infecţiile virale, bacteriene, parazitare, efortul fizic, stresul.
Pacienţii cu astm bronşic beneficiază de tratament compensat de CNAM. Majoritatea pot atinge controlul asupra maladiei.
O persoană cu astm controlat este cea care prezintă simptome minime sau deloc, nu are crize de astm (sau sînt foarte rare), nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc (sau foarte rar) medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca şi o persoana obişnuită.
În cazul apariţiei primelor semne de bolală, e necesară adresarea la medic pentru iniţierea tratamentului.
Apropo, anual, în prima zi de marţi a lunii mai, se marchează Ziua Mondială a Astmului. Evenimentele din această zi au ca scop sensibilizarea opiniei publice faţă de problemele legate de astm şi posibilităţile de soluţionare a lor. Sloganul din acest an a fost: “Tu poţi controla astmul tău!”, iar îndemnul – “A sosit timpul să controlezi astmul”.
Svetlana Şişcanu, medic alergolog
Secţia consultativă a Spitalului Raional Ungheni
Lasă un răspuns