Gustoase mai sînt ”babele” în comuna Boghenii Noi!

Festival de cîntece şi tradiţii pascale „Hristos a înviat!”
Imagine simbol

Deja al doilea an consecutiv, cele mai îndemînatice gospodine din satele comunei Boghenii Noi îşi etalează „creaţiile” la concursul copturilor pascale, organizat la inițiativa parohului Bisericii „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Boghenii Vechi,  Vladimir Childescu.
În acest an, evenimentul s-a produs în curtea gimnaziului din Mirceşti și a adunat cele mai iscusite gospodine, cam vreo 30 la număr, din patru sate: Boghenii Noi, Boghenii Vechi, Mircești și Poiana.
Tamara Istrati și Feodora Cocieru din Boghenii Vechi au venit la concurs cu „babe”, un fel de coptură delicioasă, fără de care ele nu-şi imaginează masa de sărbătoare. „Rețetele noastre sînt diferite, așa cum și ”babele” sînt diferite: una e cu nucă, alta fără”, spune Feodora Cocieru.
Cu o altă ”babă” a venit şi Mariana Agapi din acelaşi sat.  ”Baba mea este mai albă la față, pentru că așteaptă viza spre Europa. Va merge acolo să se bronzeze”, a dat-o pe glume gospodina, după care a remarcat, la modul cel mai serios, că a venit la concurs pentru a transmite și generațiilor mai tinere din secretele culinare pe care le-a învățat de la mama și bunica sa.
O coptură similară cu ”babele” de la Boghenii Vechi au prezentat şi femeile din Mircești, doar că au numit-o altfel – „moșneguțul negru”. ”Ne-am străduit din toată inima să prezentăm o masă bogată, ca să obținem și în acest an locul I şi astfel să fim gazdele acestei sărbători frumoase şi la anul”, a explicat Tamara Trebeș din Mircești.
Creațiile gastronomice prezentate la concurs au fost jurizate de invitații speciali ai sărbătorii, interpreții Vitalie Dani și Igor Rusu, dar şi de părintele Vladimir. „Mă bucur că numărul participantelor la concurs a crescut mult față de prima ediție. Aceasta înseamnă că oamenii sînt doriți să mai iasă din case la sărbători”, a menţionat clericul.
În acest an, învingătoare au fost declarate gospodinele din Boghenii Noi, Boghenii Vechi și Mircești, iar pe locul doi s-au clasat cele din Poiana. Juriul a decis ca următoarea ediție a concursului să aibă loc la Boghenii Vechi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *