Au învăţat cum să-i ghideze pe elevi în alegerea profesiei

În fotografie: La finalul unui atelier cu rezultate concrete

În fotografie: La finalul unui atelier cu rezultate concrete
În fotografie: La finalul unui atelier cu rezultate concrete

30 de profesori de educatie civică, psihologi şcolari şi diriginţi din raionul Călăraşi au participat, la sfîrşitul lui martie, la atelierul de informare “Ghidarea în carieră a adolescenţilor pentru angajarea durabilă”, organizat de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret “Făclia” şi Direcţia Învăţămînt Călăraşi.
“Punctele de reper le-au constituit metodele şi tehnicile moderne de lucru cu elevii atît în mod individual, cît și în grupuri, privind ghidarea în carieră”, a explicat Angela Ciocîrlan, preşedinta AO “Făclia”. Cei prezenţi la atelier s-au declarat interesaţi de subiect şi dispuşi să ofere suport  adolescenţilor în alegerea profesiei.
“Problema proiectării carierei, precum şi ghidarea carierei, nu este una nouă. Dar, în condiţiile actuale, cînd se schimbă contextul socio-economic şi, evident, se produc schimbări în toate aspectele procesului educaţional, se cere şi o schimbare de viziune privind ghidarea în carieră a adolescenţilor. E necesară o corelaţie între educaţia realizată în şcoală şi cerinţele pieţei muncii”, a subliniat Valentina Baxaneanu, şef adjunct al Direcţiei Învăţămînt Călăraşi.
“O bună ghidare profesională constituie un suport educaţional important şi ajută persoana să-şi elaboreze un plan de viaţă. Integrarea socio-profesională, afirmarea persoanei în mediul şcolar şi cel profesional este un proces complex şi continuu, care poate fi  ghidat si de profesori”, a menţionat şi Elena Matei, profesoară de educaţie civică din satul Tuzara.
Participanţii la atelier au propus unele recomandări de care trebuie să ţină cont cadrele didactice în organizarea activităţii şcolare pentru ghidarea adolescentilor în carieră. Mai mult ca atît, pentru o mai bună orientare profesională, ei au ajuns la concluzia că este oportună formarea în instituţiile de învăţămînt a centrelor (catedrelor) de orientare şi ghidare a carierei şi amenajarea unor cabinete de ghidare a carierei, în care să se desfăşoare traininguri, ore de educaţie civică, alte activităţi, inclusiv consiliere individuală de carieră. Ar fi bine ca elevii să fie implicaţi, pe perioada vacanţei de vară, în diferite activităţi de muncă, să le fie organizate excursii de informare la întreprinderi.
Pe de altă parte, profesorii ar trebui să fie asiguraţi cu materiale didactice  pentru organizarea activităţilor de ghidare în carieră, să fie organizate pentru ei formări continue în domeniu.
Şi părinţii ar trebui să aibă un cuvînt de spus, iar pentru ca să nu dea greş, şi pentru ei ar trebui să fie organizate traininguri.
De notat că atelierul de informare “Ghidarea în carieră a adolescenţilor pentru angajarea durabilă” a fost organizat în cadrul Proiectului “Muncă decentă pentru TINEri – îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *