Hepatita virală „A” revine
După o perioadă destul de îndelungată de bunăstare epidemiologică, hepatita virală „A” revine în forţă. În raionul Ungheni deja au fost înregistrate 32 de cazuri, iar cea mai mare parte – la Corneşti.
Medicii epidemiologi atenţionează
Hepatita virală „A” se caracterizează prin afectarea ficatului şi se manifestă clinic prin fenomene de intoxicaţie generală, dereglări ale tractului digestiv, cu sau fără apariţia icterului (gălbenelii).
Virusul hepatic „A” este foarte rezistent şi poate supravieţui pînă la un an. Acesta poate fi distrus prin expunerea la razele ultraviolete, prin fierbere timp de 5 minute, sub influenţa formalinei sau a clorului.
Boala poate ataca omul la orice vîrstă, dar morbiditatea se înregistrează preponderent la copii, rar la adolescenţi şi mai rar la persoanele adulte. Ca sursă de infecţie poate servi atît omul bolnav, cît şi omul aparent sănătos, dar infectat. Ca factori de trasmitere a infecţiei servesc mîinile murdare, produsele alimentare, apa potabilă, utilajul de uz casnic, muştele.
Hepatita virală „A” debutează, de regulă, acut, după o perioadă de incubaţie între 7 şi 50 de zile.
Diagnosticul se stabileşte în baza semnelor clinice şi de laborator, iar bolnavii se tratează numai în condiţii de staţionar.
Mai simplu este însă de a preveni boala. O metodă ar fi vaccinarea, iar doritorii pot să se adreseze în cabinetele private de imunizări din Chişinău. În toate cazurile însă este obligatorie respectarea igienei personale şi educaţia sanitară. Populaţia trebuie să fie asigurată cu apă potabilă garantată, produse alimentare sigure din punct de vedere epidemiologic.
Sergiu Talmaci,
medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică Ungheni
Lasă un răspuns