Curios. Ceaiurile – licori de toamnă cu puteri vindecătoare
Ceaiul reprezintă o sănătate mai bună, un tonus ridicat, energie. Iar pentru iubitorii de ceai, şi nu numai, mai jos, venim în ajutor cu reţete de ceaiuri pregătite din plante medicinale, care pot fi colectate cu uşurinţă de noi înşine sau pot fi procurate din farmacii.
Ceai cu vitamine pentru întărire generală:
– frunze de zmeură, de coacăză neagră şi plantă de sovîrf (în cantităţi egale).
– melisa, flori de muşeţel, coada şoricelului, cimbru (în cantităţi egale).
– frunze de urzică, fructe de măceş şi de coacăză neagră (în cantități egale).
Ceai calmant:
– melisă, pojarniţă, păducel, flori de tei (în părți egale).
Ceai care ajută la dureri de spate şi nevralgie:
– Fructe de boz, flori de tei şi plantă de cimbru (2:1:1).
Ceai ce îmbunătăţeşte digestia, ameliorează flatulenţa (acumulare excesivă de gaze în stomac şi intestine), calmează:
– muşeţel, cimbru, frunze de mentă (în părți egale).
– frunze de zmeură, de urzică, de fragi şi coajă de mere (în părţi egale).
Ceai pentru tratarea gutei, reumatismului şi artritei:
– fructe de măceş, de coacăză neagră, de scoruş şi frunze de urzici (în părţi egale).
Ceai ce reglează metabolismul, “purifică single”:
– frunze de zmeură, de coacăză neagră, flori de salcîm alb (în părţi egale).
Ceai pentru tratatrea febrei:
– se bea o infuzie scurtă (prin opărire) din fructe de măceşe, procedeu care-i conservă mai bine toate proprietăţile.
– infuzie din coada-şoricelului.
P.S. Frunzele de zmeură şi de coacăză este mai bine să le pre-fermentaţi. Pentru ceai se foloseşte doar pojarniţa uscată.
Lasă un răspuns