VIDEO | Folclorul autentic la el acasă

În fotografie: Hora strămoşească de la Pîrliţa

În fotografie: Hora strămoşească de la Pîrliţa
În fotografie: Hora strămoşească de la Pîrliţa

Cîntec, dans şi voie bună – acestea au fost ingredientele zilei de duminică, 29 septembrie, la Pîrliţa. Oameni frumoşi, cu dragoste de tradiţii şi folclor, au venit aici de la Rezina, Floreşti, Vornicenii Străşenilor. Au venit să participe la cea de-a doua ediţie a Festivalului naţional de muzică şi dans popular „Drăgaica”, organizat de Casa raională de cultură sub egida Direcţiei cultură şi turism Ungheni.
„Prin acest festival avem posibilitatea să promovăm cu adevărat frumosul, dansul folcloric autentic, folclorul nostru foarte bogat care ne reprezintă ca neam”, a declarat, chiar de la bun început, Maria Bolotivici, directoarea Casei raionale de cultură din Pîrliţa.
Într-o horă de sărbătoare, o horă strămoşească s-au încins cei peste 100 de dansatori şi interpreţi de muzică populară, după care fiecare colectiv şi-a prezentat programul. „Sînt sigură că a fost un adevărat schimb de experienţă, un master-class, dacă vreţi”, a menţionat Iulia Pancu, vicepreşedinta raionului cu referire la festival, exprimîndu-şi, totodată, gratitudinea faţă de organizatori, care „au reuşit să asigure continuitatea acestei idei frumoase”.
Prima ediţie a festivalului „Drăgaica” a avut loc cu trei ani în urmă. De acum încolo, se doreşte a fi un festival bienal, care să fie organizat de Sînziene, la începutul lunii iulie. „Va fi mai complicat, căci multă lume e în vacanţă, dar vom încerca totuşi”, a spus Maria Bolotovici, care s-a declarat ferm convinsă că e nevoie de o asemenea acţiune culturală de amploare la Pîrliţa.
UNGHENI | Lucia Bacalu 

Video: Canal Regional


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *