Minunile terapeutice ale pătrunjelului
Pătrunjelul nu are numai rolul de a da savoare mîncării, ci are şi efecte extraordinare asupra sănătăţii. El conţine flavonoide, minerale, provitamina A, complexul vitaminic B, mai multă vitamina C decît o lămîie, iar o singură legătură parfumată din această plantă ne furnizează mai multe proteine decît două ouă.
Pătrunjelul ajută la buna funcţionare a ficatului, splinei, sistemelor endocrin şi digestiv, fiind un puternic fortifiant al imunităţii. Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul este un remediu extraordinar pentru îmbunătăţirea digestiei şi eliminarea toxinelor. Enzimele conţinute de rădăcina pătrunjelului sînt de ajutor persoanelor care au probleme cu splina, obezilor, celor care suferă de diaree, anorexie sau oboseală. Nu în ultimul rînd, pătrunjelul este extrem de eficient în refacerea ficatului, întărirea unghiilor fragile sau în fortifierea anemicilor.
Efectele miraculoase ale pătrunjelului îşi spun cuvîntul şi în rîndul celor care suferă de depresie, rezultatele făcîndu-şi apariţia uimitor de repede. Persoanelor care suferă de oboseală cronică, retenţie de apă, dar şi gută li se recomandă de asemenea consumul de pătrunjel. Pătrunjelul poate fi folosit ca medicament în cazuri de cistită, fiind grabnic ajutător şi celor suferinzi de boli ale plămînilor.
Combinaţia calciu-flor conţinută de pătrunjel creează, totodată, o peliculă protectoare foarte puternică la suprafaţa dinţilor şi a oaselor, prevenind eventuale probleme ale cavităţii bucale. Pătrunjelul împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei, favorizează creşterea transpiraţiei, este un regenerator capilar de excepţie, bun vermifug, neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului şi ajută la eliminarea celulitei.
Lasă un răspuns