Curios. Şlapii, un adevărat pericol pentru sănătate
Deşi par comozi, şlapii sînt la fel de periculoşi pentru picioare ca şi tocurile. Pe lîngă faptul că pot provoca dureri la nivelul articulaţiilor, şlapii pot chiar să deformeze mersul.
Pentru că picioarele sînt ţinute în încălţări doar de o mică bretea, degetele încearcă la fiecare pas să apuce talpa şlapilor pentru a reda o oarecare stabilitate. Cu timpul, această acţiune de prindere a tălpii duce la suprasolicitarea muşchilor, lucru care poate declanşa inflamarea tendonului ce leagă muşchiul de os. De asemenea, utilizarea zilnică, pentru o perioadă lungă de timp, a şlapilor favorizează deformarea degetelor şi apariţia sau înrăutăţirea monturilor de pe ele.
Atunci cînd purtăm prea des şlapi, favorizăm şi apariţia stresului asupra oaselor. Punînd presiune în mod repetat asupra oaselor, putem risca să suferim fisuri chiar şi în lipsa unui şoc sau a unei lovituri. Din cauză că în şlapi picioarele noastre au o altă poziţie decît în mod normal, ne schimbăm întregul stil de mers.
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în care au confirmat că, atunci cînd purtăm şlapi, facem paşi mai mici, iar călcîiele noastre lovesc pămîntul cu forţă, lucru care poate cauza dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui. În şlapi, picioarele se mişcă în fiecare moment şi se freacă de talpă. Aceste frecări constante pot determina apariţia unei senzaţii de arsură în talpă sau a bătăturilor ori a băşicilor.
Deci, cel mai indicat este să alegi pantofi confortabili, închişi, atunci cînd mergi mult pe jos sau conduci. Şlapii sînt făcuţi doar pentru piscină, pentru plajă, nu pentru plimbare.
Lasă un răspuns