BAC 2013: Notele au fost mai slabe, nu din cauza camerelor video, dar din cauza lipsei de cunoştinţe
Febra examenelor de bacalaureat a trecut. Dar nu pentru toţi. Dacă unii absolvenţi pot deja să răsufle uşuraţi, atunci o parte încă mai sînt sub influenţa emoţiilor. Începînd cu 15 iulie aceştia vor intra în sesiunea repetată. Care sînt totuşi rezultatele examenelor de BAC pentru regiunea Ungheni – Nisporeni – Călăraşi?
Ungheni
Anul acesta, la Ungheni, au susţinut examenele de bacalaureat 798 candidaţi. Aceştia au fost supravegheaţi de 32 camere video. 277 dintre ei s-au ales cu note negative, în total înregistrîndu-se 426 note negative. Potrivit lui Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, au fost elevi care au obţinut şi cîte patru note negative. 12 elevi au fost eliminaţi de la examen pentru fraude. Aceştia vor avea posibilitatea să susţină examenul abia la anul viitor. Iar alţi trei candidaţi nu s-au prezentat pe motiv de boală.
Din punctul de vedere al lui Alexandru Ciuvaga, în acest an lucrările au fost mai aproape de normalitate, dînd posibilitatea elevilor să obţină măcar nota de trecere. „Înseamnă că anii precedenţi s-a copiat mai mult” face o explicaţie pentru notele negative şeful Direcţiei. „Totuşi ceea ce s-a făcut în acest an este spre binele tuturor” mai adaugă dînsul. Spre contestaţii au fost expuse 946 lucrări, mai multe fiind la limba şi literatura română şi matematică.
Nisporeni
La Nisporeni, în cele două centre de bacalaureat, au susţinut examenele 330 elevi. Potrivit Alexandrei Lungu, director adjunct al Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Nisporeni, circa 80 la sută dintre absolvenţi au susţinut examenele de Bacalaureat. Anul acesta au fost depuse 361 de contestaţii. „În rezultatul contestaţiilor doar 65 de note au fost ridicate, dintre care zece note negative au fost modificate” explică Alexandra Lungu. Cele mai multe note au fost modificate la limba şi literatura română, în număr de 27. Cinci elevi au fost eliminaţi din sala de examen pentru tentativă de fraudă. La Nisporeni, nota predominantă este şapte. „Nu este deloc rău” remarcă Alexandra Lungu. Doar un singur absolvent în acest an a obţinut nota zece la toate examenele, Anastasia Rusu, elevă la liceul „Prometeu” Grozeşti.
Aceştia au fost monitorizaţi de cîte patru camere video în fiecare sală. „Camerele au disciplinat cîtuşi de puţin elevii, iar dacă ar fi fost mecanisme de bruiaj ar fi fost încă mai bine” conchide şeful adjunct al DGRÎTS Nisporeni.
Călăraşi
La Călăraşi, în acest an au susţinut examenele de Bac, 430 elevi, dintre care 30 restanţieri. În total au fost 1638 lucrări dintre care 470 au fost depuse pentru contestaţii. „Dintre toate, doar şase lucrări cu note negative au fost schimbate” accentuează Elena Gonţa, şefa Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Călăraşi. Potrivit ei, nota predominantă este şase, și a fost pusă de 506 ori. La Călăraşi sînt 136 de note negative. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi şase elevi, 21 nu s-au prezentat la examen. „Vor participa în sesiunea repetată doar cei care vor prezenta un document veridic”, a subliniat Elena Gonța.
Comparativ cu anul precedent, potrivit șefei Direcției de învățămînt, conţinutul lucrărilor de bacalaureat au fost mai simple, iar condiţiile de scriere mai obiective. Şi aici elevii au fost supravegheaţi prin camere video. „Notele au fost mai slabe comparativ cu anii precedenţi, dar nu din cauza camerelor, dar din cauza lipsei de cunoştinţe” conchide dînsa.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns