Vor fi învăţaţi să ţină piept “surprizelor” naturii
Agricultorii călărăşeni au noroc şi în condiţiile în care natura oferă, în ultimul timp, tot mai multe “surprize” sub formă de calamităţi naturale. O asociaţie obştească din partea locului, “Agroconsultant”, a purces, chiar recent, la implementarea unui proiect ce vizează strategiile de protecţie a culturilor agricole împotriva tuturor hazardelor naturii: seceta, grindina, îngheţurile, ploile sau inundaţiile.
Noul proiect se întitulează: “Servicii de consultanţă cu privire la adaptarea la schimbările climaterice adverse”. “Ne-am propus să extindem baza de cunoştinţe deja existente în acest sens, să asigurăm transferul tehnologic şi să sporim gradul de conştientizare a producătorilor agricoli, a comunităţilor rurale privind adoptarea diverselor tehnici de prevenire, adaptare şi combatere a unui spectru larg de riscuri climatice”, a menţionat preşedintele AO “Agroconsultant” Călăraşi, Mihail Diaconu.
Proiectul este prevăzut pentru trei ani şi, la o primă etapă, vor fi desfăşurate seminare informaţionale cu participrea celor interesaţi. Un astfel de seminar a fost deja organizat la Meleşeni, în Gospodăria Ţărănească “Portnoi Anatol”, în discuţie fiind pus un subiect foarte actual: “Sisteme de irigare şi moderarea parametrilor de diminuare a secetei la cultivarea legumelor pe teren protejat, ca metode de atenuare a riscurilor hazardelor naturale: seceta şi temperaturile înalte”. După partea teoretică a urmat şi cea practică. Cei prezenţi au vizitat un lot experimental de 2000 metri pătraţi din această gospodărie. Aici ei au văzut pe viu cum funcţionează un sistem de irigare prin picurare cu presiune joasă, folosit la cultivarea legumelor pe sol protejat, au luat cunoştinţă de metodele de menţinere a regimuli hidric şi termic în solarii.
Următorea acţiune se va desfăşura în luna octombrie. Legumicultorii vor fi informaţi atunci despre rezultatele experimentului de la Meleşeni şi vor continua să fie şcolarizaţi în acest domeniu.
De notat că AO “Agroconsultant” a implementat, timp de mai bine de un deceniu, zeci de proiecte destinate agricultorilor călărăşeni. Mihail Diaconu a precizat că proiectele respective au urmărit un singur scop – familiarizarea acestora cu metodele şi tehnologiile moderne de creştere a culturilor agricole tradiţionale la Călăraşi în actualele condiţii, mai puţin favorabile, care diminuează simţitor producţia agicolă. “Deşi am avut şi proiecte mai neobişnuite, cum ar fi cultivarea ciupercilor, a pomuşoarelor, a florilor sau de promovare a apiculturii şi horticulturii, marea lor majoritate au vizat, totuşi, preocupările tradiţionale ale călărăşeneilor – pomicultura, victicultura, legumicultura, creşterea animalelor şi păsărilor pe lîngă casă”, a punctat dînsul la final.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu
Lasă un răspuns