I-a venit de hac secetei

Bazinul de acumulare de la HristoforovcaBazinul de acumulare de la Hristoforovca
În fotografie: Bazinul de acumulare de la Hristoforovca

Bazinul de acumulare de la HristoforovcaBazinul de acumulare de la Hristoforovca
În fotografie: Bazinul de acumulare de la Hristoforovca

Gata! Seceta nu-i mai este dușman de moarte legumicultorului Petru Vizitiu din Hristoforvca, Ungheni. De acum încolo, cîmpurile deschise cu legume, dar și serele dînsului vor arăta ca niște adevărate grădini botanice, chiar și pe cea mai mare arșiță. Şi asta, datorită unui nou bazin de acumulare a apei, cu o capacitate de patru mii de tone, care a fost deja și conectat la apeductul Zagarancea-Cornești. În plus, legumicultorul s epoate lăuda şi cu sistemele performante de irigare prin aspersiune și picurare, pe care și le-a instalat recent.
Afacerea dînsului, inițiată cu mai mulți ani în urmă, cu trudă și greutăți financiare, îi va merge strună deja, crede cu înverșunare Petru Vizitiu. Chiar dacă este modest din fire, dînsul nu-și poate ascunde, de data aceasta, mîndria și bucuria de cele realizate. Dacă, pînă nu demult, avea numai cunoștințe teoretice despre cum se face agricultură modernă, iată că acum se poate lăuda și cu realizări practice – condiții pe măsură pentru a-și dezvolta afacerea.
”Nu mai am nevoie de curent electric și benzină la pomparea apei pentru irigare, nu voi mai avea nevoie de un angajat care să aibă grijă de acest lucru”, se grăbește să enumere beneficiile pe care i le va oferi bazinul de acumulare și sistemul nou de irigare. Datorită acestora, dînsul va putea iriga şi zece hectare de legume. În prezent, irigă trei.
Pe 24 iunie, legumicultorul şi-a împărtăşit realizările cu alţi colegi de breaslă din raion, care au venit în număr mare, cam 34 de persoane, la Hristoforvca, pentru a vedea cu ochii proprii cum are loc procesul de irigare. ”Nu am mai văzut așa ceva nicăieri în raion. Acest sistem a fost foarte bine gîndit și planificat”, a menţionat Florea Văcăraș, consultant marketing agricol la Agenția de Consultanță în Agricultură, filiala Ungheni.
De notat că apa din Prut a ajuns pe cîmpurile cu legume ale fermierului din Hristoforovca, grație unui grant cîștigat de el, în cadrul proiectului Băncii Mondiale ”Managementul dezastrelor și al riscurilor climatice”, sub-componenta ”Servicii de consultanță cu privire la adaptarea la schimbările climatice adverse”, finanțat în baza unui credit oferit de Asociația Internațională pentru Dezvoltare Guvernului R.Moldova.
Valoarea totală a proiectului implementat este de 231 mii de lei.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *