Apa, aliatul tău pe timp de vară
Odată cu sosirea verii şi creşterea temperaturilor, organismul nostru are din ce în ce mai multă nevoie de apă, pentru a funcţiona la capacitate maximă. Prin procesul transpiraţiei, intensificat de temperaturile înalte, omul pierde zilnic pînă la 2,5 % de apă, astfel că rezervele trebuie completate în mod constant. În caz contrar, pot apărea probleme grave de sănătate.
Înlocuirea apei cu cafea, băuturi acidulate, alcool sau alte lichide nu reprezintă o soluţie. Din contra, nevoia organismului de apă devine şi mai mare, deoarece acesta încearcă să elimine toxinele produse. În plus, este cunoscut faptul că alcoolul şi cofeina deshidratează organismul.
Nu aşteptaţi momentul în care setea devine insuportabilă. Consumînd zilnic doi litri de apă potabilă, veţi face primul pas spre o sănătate de invidiat. Apa activează metabolismul şi împiedică depunerile de grăsime, ajutînd la mai buna funcţionare a rinichilor.
O atenţie deosebită trebuie acordată hidratării, dacă vă confruntaţi cu probleme de greutate. Persoanele cu surplus de greutate trebuie să consume mai multă apă, deoarece efortul metabolic este mai mare.
Ce fel de apă să consumăm? În general, apa de la robinet ar trebui evitată, din cauza clorului pe care îl conţine. Ar fi bine să fie evitată şi apa din fîntîni, căci se ştie bine că, în majoritate, ea conţine nitraţi şi nu este cea mai potrivită pentru consum. Specialiştii recomandă apa plată.
Apa vă ajută şi în cazul cînd aveţi picioarele grele, umflate. Iată o procedură simplă: calcarea apei:
Umpleţi un vas cu apă rece, cît să vă ajungă pînă la o lăţime de palmă sub genunchi. Păşiţi ca o barză prin apă, 30 – 60 de secunde, în funcţie de temperatura apei. La fiecare pas, scoateţi piciorul cu totul afară din apă. La sfîrşit, ştergeţi apa doar cu mîna. Această procedură întăreşte venele, rezolvă şi problemele ce ţin de sensibilitatea la infecţii, hipertensiune sau transpiratia picioarelor.
Lasă un răspuns