Recomandări și sfaturi privind lucrările de primăvară în cîmp deschis

Imagine simbol: observator.ro

Imagine simbol: observator.ro
Imagine simbol: observator.ro

Agricultorilor le poate cădea bucuria în scîrbă. Efectele secetei sînt încă resimţite. Cel puțin așa a declarat academicianul Boris Boincean în cadrul unei întîlniri cu agricultorii din raionul Ungheni. Dînsul a subliniat că, deși am avut parte de o iarnă cu multă zăpadă, totuși, la adîncimea de doi metri solul nu are umiditatea necesară.
Boris Boincean s-a arătat îngrijorat de situația existentă, recomandînd agricultorilor să se orienteze, în timpul lucrărilor de primăvară în cîmp, la păstrarea și acumularea rezervelor de apă în sol. ”Umiditatea este factorul primordial care determină și nivelul de producție”, a subliniat dînsul. Savantrul a mai recomandat să fie exclusă din calendarul lucrărilor agricole arătura de primăvară. ”În situația cînd seceta e tot mai frecventă, vor avea de cîștigat agricultorii care nivelează solul din toamnă și nicidecum primăvara, cînd vînturile usucă pămîntul și-l lipsesc de umiditate”, a subliniat dînsul.
Nu s-au lăsat aşteptate nici sfaturile privind semănatul de primăvară al culturilor cerealiere. Boris Boincean s-a arătat îngrijorat de faptul că mulți agricultori se orientează doar la obținerea venitului, evitînd însă de a face și unele investiții. ”Deseori, uităm că pămîntul este un organism viu și necesită să fie hrănit la fel ca omul”, a precizat academicianul, îndemnîndu-i pe fermieri să acorde o atenție sporită fertilizării solului, în special cu substanțe organice, cum ar fi gunoiul de grajd.
La rîndul lor, agricultorii i-au replicat că, deși conștientizează că îngrășămintele organice fac bine pămîntului, acestea sînt, în prezent, o raritate. ”Sectorul zootehnic este, practic, pe cale de dispariție și, în asemenea condiții, noi sîntem nevoiţi să compensăm elementelor nutritive din sol pe cale chimică, căci altfel nu putem vorbi de productivitate în agricultură”, a menţionat Gheorghe Talpă, agronom-șef al SRL ”ProgAgroter” din Valea Mare.
Evenimentul a fost  organizat de Direcția raională agricultură şi alimentaţie, la el fioind invitaţi atît agenți economici din agricultură, cît și elevi ai Colegiului agroindustrial din Ungheni.
În prezent, în raion sînt semănate cu grîu de toamnă 9216 hectare, iar cu orz de toamnă – 857 hectare. În primăvara curentă, se preconizează a fi însămînțate cu orz de primăvară 489 hectare, cu ovăz –  40 hectare, cu porumb – 12180 hectare, cu mazăre – 104 hectare, cu fasole – 100 hectare, cu sfeclă de zahăr  – 1056 hectare, cu floarea soarelui – 9298 hectare, cu soia – 436 hectare, cu rapiţă de primăvară – 187 hecatre.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *