Post-scriptum la ziua glumelor

ziua glumelorCe iz are conducerea noastră, ce făină se macină la moara ei?
Scriam, în ediţia precedentă a „Expresului”, că am cam uitat să ne bucurăm, să zîmbim. Iată că acum am decis să ne descreţim un pic frunţile. În ajutor ne-a venit caricaturistul deja consacrat, Alexandru Plăcintă. Iar ideea am preluat-o din revista „Punkt”, o publicaţie în vogă, mai ales, la Chişinău.
Ce iz are conducerea noastră, ce făină se macină la moara ei? Răspunsurile le-am aflat, studiind cu atenţie atît fotografiile (misiunea i-a revenit lui Alexandru Plăcintă), cît şi numele celor trei preşedinţi de raion, dar şi ale primarilor oraşelor de reşedinţă. Iată ce-am aflat.
 
 
Ilie Rau
 
 
Vom începe cu Călăraşul, raionul care în frunte cel mai longeviv preşedinte din regiune. Ilie Rău se află deja la al doilea mandat. Se vede că nu e chiar atît de rău cînd la conducere este Rău. Asta au demonstrat călărăşenii. Dar… Să nu luaţi în nume de rău ce vom spune în continuare, căci rău, potrivit dicţionarelor explicative, înseamnă „care nu-și îndeplinește îndatoririle, care nu e potrivit unui anumit lucru…”. Se pare că nu e cazul lui Ilie Rău. Cu domnia sa în frunte, s-ar putea să-i uite pe oameni toate relele, mai ales că prenumele-i, Ilie, înseamnă „a fi înainte, a fi tare”. Cît de tare şi cît de înainte – vom trăi şi vom vedea.
 
 
 
 
Nicolae Melnic
 
 
Bună făină, pesemne, se macină şi la… moara, pardon – primăria Călăraşi. Chiar dacă nu e nici reprezentant al naţiunii titulare, nici călărăşean get-beget (de fapt, este originar din raionul Ungheni!), Nicolae Melnic a fost ales de două ori consecutiv la cîrma oraşului. Nu întîmplător îi spune Nicolae – victoria poporului (din greacă). În plus, e şi Melnic, ceea ce înseamnă, din rusă, stăpînul unei mori sau conducătorul ei. Nu putea un om cu un asemenea nume şi prenume să nu fie conducător, măcar pentru cîţiva ani, dacă nu a unei mori, atunci a unui… oraş. Întrebarea e: simt călărăşenii victoria? Victoria lor, a poporului.
 
 
 
 
Vasile Bitca
 
 
Trecem Bîcul şi… ajungem la Nisporeni.
Vasile Bîtca este, azi, conducătorul suprem al raionului. Nici nu poate fi altfel. Ştiţi ce înseamnă Vasile? Rege – din greacă. Cu Bîtca însă, situaţia e mai complicată. Dicţionarul explicativ al limbii române ne zice: “Bîtcă (bîtci) – coastă, povîrniș. Origine necunoscută”. Şi mai există o explicaţie: “Batcă, batce (regionalism) – nicovală mică pe care cosașul își ascute coasa, bătînd-o cu ciocanul”. Iată-aşa. Bine că e vorba de nicovală şi ciocan, şi nu de … seceră şi ciocan. O fi actualul preşedinte Bîtca întruchiparea raionului, situat tot pe povîrnişuri? Sau o “nicovală” în care toţi bat? Ce alegeţi, dragi nisporeneni?
 
 
 
 
Ion Gangan
 
 
Ion Gangan, primarul de Nisporeni. Să recunoaştem: e cam fioros la chip. Reporterii “Expresul” au avut frică de el, fără să-l cunoască, mai bine de un an. Dar… Surpriză! Şi numele, şi prenumele dînsului ne duc în cu totul altă parte. Gangan ar putea veni de la goangăn. Cel puţin, acesta este cuvîntul cel mai apropiat fonetic de numele primarului nisporenean. Păi iată, goangăn înseamnă “bucată de pîine, de mămăligă”. Prenumele, Ion, cel mai răspîndit în spaţiul românesc, dar şi în lume, înseamnă “Dumnezeu este milos” (din ebraică). Milos sau nemilos, bun ca pîinea sau ca mămăliga, Ion Gangan e în fotoliul de primar deja de şase ani!
 
 
 
 
 
Iurie Toma
 
 
Vreţi să credeţi sau ba, ne oprim şi la Ungheni. La rînd e Iurie Toma, preşedintele raionului. Hopa! Dicţionarul ne spune: “Toma, sfînt, unul dintre cei 12 apostoli aleși de Iisus Hristos, originar din Galileea. Nefiind de față la Învierea Domnului, s-a îndoit de aceasta și s-a încredințat numai după ce i-a pipăit rănile provocate de cuie şi coasta”. Ca şi numele, care nu are vreo asemănare fonetică nici cu un cuvînt din limba română, la fel şi prenumele, Iurie, e mai complicat de explicat. Este varianta rusească a numelui George, ceea ce înseamnă din greacă,  lucrător al pămîntului, agricultor, ţăran. Cu siguranţă, ară şi seamănă preşedintele. Întrebarea e: ce şi cînd vor apărea roadele?
 
 
 
 
Al. Ambros
 
 
Încheiem cu… începutul, dacă am fi ţinut cont de ordinea alfabetică. Alexandru Ambros, primarul de Ungheni. Ce mai, e greu să mai găseşti un asemenea primar, despre care numele vorbeşte nu de bine, ci de foarte bine. Prenumele vine din limba greacă şi înseamnă… apărător, care-i apără pe oameni. Numele, Ambros, este foarte apropiat fonetic de… ambrozie, ceea ce însemna, în mitologia greacă, „hrană aromată a zeilor, despre care se credea că dă nemurire și tinerețe veșnică”. Ce să credem? Că actualul primar de Ungheni a venit să-şi apere concetăţenii şi să dea oraşului… tinereţe veşnică? Cine vrea, să creadă.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *